AutoRai

Mattias Ekström bezorgt Audi tweede DTM-zege op rij

(7/3/2006)
Na pech in de eerste races van het seizoen scoorde de Zweed Mattias Ekström op het circuit van Brands Hatch zijn eerste zege in de DTM. Met zijn Audi A4 DTM van het Audi Sport Team Abt Sportsline bleef hij de beide Mercedes-rijders Jamie Green en Bernd Schneider voor. Ook bij de een en twee jaar oude autoâs waren Audi-coureurs het snelst. Christian Abt was met de vijfde plaats de best geklasseerde coureur met een zogeheten âJahreswagenâ, terwijl Jeroen Bleekemolen bij zijn terugkeer in de DTM met de Audi A4 van het klantenteam Futurecom TME de beste rijder met een auto uit 2004 was.
Aanvankelijk leek Tom Kristensen met zijn Siemens-Audi A4 DTM op weg naar zijn tweede DTM-zege op rij. De Deen was het hele weekeinde op Brands Hatch al snel. Hij behaalde in de kwalificatietraining de pole-position en nam in de race meteen de leiding. Vervolgens leek hij zonder problemen de overwinning te kunnen halen en daarmee zijn voorsprong in de stand om het kampioenschap te kunnen vergroten, maar het pakte anders uit. In de 69e van in totaal 85 raceronden op het
1,929 kilometer korte Indy-circuit van Brands Hatch raakte de ophanging van het linker voorwiel van Kristensens Audi beschadigd, waardoor de Deen voortijdig de strijd moest staken.

Ekström daarentegen profiteerde van een slimme strategie. Hij kwam in tegenstelling tot de meeste andere rijders vrij laat binnen voor zijn twee verplichte pitstops en kon zo in de slotfase Jamie Green onder druk zetten. De Brit had na het uitvallen van Kristensen de leiding overgenomen. Ekströms opzet slaagde: tien ronden voor het einde maakte Green een fout bij het uitkomen van de Graham Hill-bocht, waardoor hij over het gras moest en Ekström de leiding kon overnemen. Vervolgens stelde de Zweed de overwinning veilig. âJammer voor Tom, want die had vandaag de overwinning verdiend, maar het is belangrijk en goed dat Audi gewonnen heeftâ, aldus Ekström. âDe zege is een beloning voor het team dat altijd achter me is blijven staan, ook toen het in de laatste paar races niet zo goed ging.â Voor Audi reden ook Martin Tomczyk als vierde en Christian Abt als vijfde in de punten. Pierre Kaffer en Timo Scheider completeerden voor Audi de top tien.

Jeroen Bleekemolen was tevreden na zijn terugkeer in de DTM, waarin hij als best geklasseerde rijder met een twee jaar oude bolide als veertiende over de eindstreep kwam. âDe auto deed het prima, ik kon het tempo goed volgenâ, aldus de rijder uit Aerdenhout. âIk verloor alleen wat tijd bij de pitstops en toen kwam ik vast te zitten achter andere rijders, want inhalen is op dit korte circuit vrijwel onmogelijk.â Audi-sportdirecteur Dr. Wolfgang Ullrich feliciteerde Bleekemolen na afloop met zijn prestatie: âJe hebt een prima race gereden.â

Eerder in het weekeinde won Audi al de race om de American Le Mans Series op het circuit van Lime Rock. Bij het laatste optreden van de nu al legendarische sportwagen Audi R8 stelden de Italiaan Dindo Capello en de Schot Allan McNish de 50e overwinning in de ALMS voor de Audi R8 veilig. In totaal was de sportwagen goed voor 63 overwinningen bij 80 races sinds het debuut in 2000, waaronder vijf zeges bij de 24 Uur van Le Mans. âMy other car is a dieselâ, vermeldde een sticker op de auto in Lime Rock, verwijzend naar de nieuwe Audi-sportwagen R10 TDI, waarmee twee weken geleden de 24 Uur van Le Mans werd gewonnen. Vanaf de komende ALMS-race op 15 juli in Salt Lake City neemt de R10 de plaats van de R8 in de Amerikaanse serie in.

BedrijfsautoRAI.nl
Open Lieverdedealer.nl in een nieuw venster