Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg (3/7)

TILBURG, 3 juli 2006

Dodelijke schietpartij in Opsporing Verzocht

TILBURG: Het AVRO programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond 4 juli aanstaande aandacht aan de schietpartij met dodelijke afloop die op 23 juni rond 00.30 uur plaats vond in de Mahlerstraat. Daarbij kwam een 48-jarige Tilburger om het leven. De politie roept in de uitzending getuigen op zich te melden.

De politie vermoedt dat de daders in een grijze of lichtgroene Volkswagen Golf reden, van een wat ouder model. De auto kwam vanuit de richting van de Beethovenlaan. De inzittenden, vermoedelijk mannen van Turkse afkomst, zijn kort voor de schietpartij gezien in de buurt van het huis van het slachtoffer. Na het schieten zijn de mannen weggereden in de richting van de Strausslaan.

De politie roept in de getuigen de kijkers op te reageren als zij deze auto gezien hebben of als zij andere tips hebben over deze schietpartij en over het slachtoffer daarvan. De uitzending begint om 19.30 uur op Nederland 1.

Nog geen verdachten aangehouden in onderzoek aanrandingen zwembad

TILBURG: Het onderzoek van het zedenteam van het politiedistrict Tilburg naar aanleiding van de aanranding van vier Tilburgse meisjes in het zwembad Stappegoor op dinsdagmiddag 13 juni jl. heeft tot op heden niet geresulteerd in de aanhouding van verdachten.

Zoals eerder gemeld werden de kinderen in het zwembad aangerand tijdens een schooluitstapje. Rechercheurs van het zedenteam hebben de afgelopen drie weken een uitvoerig onderzoek ingesteld. Zij hebben onder meer de videobeelden uitgekeken die opgenomen zijn met het bewakingssysteem van het zwembadcomplex. Deze beelden leveren echter geen aanknopingspunten op.

Verdere stappen hangen af van de beslissing van de betrokken ouders van de slachtoffertjes die toestemming dienen te geven om hun kinderen in een speciaal daartoe ingericht studio te verhoren. Dit is gezien de leeftijd van de slachtoffers noodzakelijk. Het is niet mogelijk een eventuele strafrechterlijke aanpak alleen op de aangiften van de ouders te baseren. De ouders zijn bezorgd over het eventuele effect van de verhoren op de gesteldheid van hun kinderen. Vandaag heeft één van de betrokken ouders, als eerste, toestemming gegeven tot dit speciale verhoor.

Rechercheurs van de zedenpolitie hebben op de school van de kinderen, die slachtoffer waren van aanranding, een gesprek gehad met de directie, betrokken ouders en onderwijzers en hen op de hoogte gesteld van de voortgang van het onderzoek. Ook was er ruimte voor discussie. Later sloot bij deze bespreking een delegatie van een Rotterdamse school aan. Op deze school zitten mogelijk de kinderen die als verdachten betrokken zijn geweest bij de incidenten. Zij boden aan de ouders hun excuses aan over de mogelijke betrokkenheid van leerlingen van hun school. Het was voor hen onmogelijk vast te stellen wie de daders konden zijn. Zij waren met 59 kinderen die week op kamp in de omgeving van Tilburg. Bovendien maakten er tijdens het incident buiten de kinderen van de eerder bedoelde scholen ook nog andere kinderen gebruik van het zwembad.

Zes bestuurders teveel gedronken bij alcoholcontrole

TILBURG: De politie van het team Binnenstad heeft gisteren met twaalf agenten de gehele dag een gecombineerde alcohol- en drugscontrole gehouden op de Spoorlaan. De dienders kregen daarbij assistentie van een hondengeleider van de regio Rotterdam Rijnmond. Hij had een verdovende middelenhond meegenomen. Er zijn 318 bestuurders gecontroleerd op rijden onder invloed. Daarvan waren er zes in overtreding, drie van hen waren beginnend bestuurder.

Er zijn verder verschillende gebruikershoeveelheden drugs aangetroffen. Ook is een valmes in beslag genomen. Tegen de 18-jarige Tilburger die het mes in zijn auto had liggen, wordt proces-verbaal opgemaakt. Negen bestuurders gingen op de bon vanwege verkeersovertredingen, zoals het rijden door rood licht (6), niet handsfree bellen (1), zonder helm op een brommer(1), het vervoeren van een passagier in een gesloten ruimte(1).

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen de 220 ug/l en de 350 ug/l) geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven de 350 ug/l) worden voorgelegd aan de Officier van Justitie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dag 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Sinds kort gelden overigens voor zogenaamde beginnende bestuurders strengere regels en strengere straffen voor het rijden onder invloed. Zij zijn al strafbaar bij een overschrijding van 88 ug/l.

Alcoholgebruik in het verkeer is een van de speerpunten waar de politie streng tegen optreedt, net als het niet gebruiken van de autogordel of valhelm, het rijden door rood licht en het overschrijden van de maximum snelheid. Die speerpunten zijn overigens niet willekeurig gekozen. Gebleken is namelijk dat al deze aandachtsvelden sterk van invloed zijn bij de toedracht van verkeersongevallen.

TILBURG: Een 51-jarige Tilburger werd zondagavond betrapt op het rijden onder invloed. De Tilburger was betrokken bij een verkeersongeval op de Rugdijk. Bij de kruising met de Vlashoflaan remde een 23-jarige Tilburgse met haar auto, waarna de verdachte met de voorzijde van zijn auto tegen de achterzijde van het andere voertuig reed. Hij blies 265 ugl ( 0,6 promille).

Man aangehouden na huiselijk geweld

RIEL: De politie heeft gisterenavond omstreeks 20.55 uur een 51-jarige man uit Riel aangehouden nadat hij in de woning zijn 52-jarige zwager tot drie keer toe met een lege wijnfles op het hoofd had geslagen. Kennelijk hadden de mannen ruzie gekregen over het sproeien van de tuin. De verdachte woont in bij zijn zwager en zus. Hij is in verzekering gesteld. Gistermiddag moest de politie ook al ter plaatse komen. Toen had de verdachte bij zijn zwager in de achtertuin een verwurging aangelegd. Hij werd toen aangehouden maar na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Jeugdige winkeldievegges aangehouden

TILBURG: In een supermarkt aan het Kreverplein zijn vanmiddag omstreeks 12.00 uur twee veertienjarige meisjes betrapt op winkeldiefstal. Ze hadden twee pakjes sigaretten en een pakje shag gestolen. Ze hadden het in een tas gestopt en bij de kassa niet ter betaling aangeboden. De politie bekijkt of de dievegges naar bureau HALT kunnen worden verwezen.

Auteur: Willem van Hooijdonk