Wereldomroep stuurt radio's naar Yogyakarta, Indonesië

Radio nederland wereldomroep

HILVERSUM- Radio Nederland Wereldomroep stelt duizend radio's beschikbaar aan de slachtoffers van de aardbeving op 27 mei jl. in Yogyakarta, Indonesië. Radio is - zeker in deze situatie - een zeer belangrijke informatiebron voor de bevolking. De Nederlandse ambassadeur Dr. Nikolaos van Dam heeft vandaag in Indonesië de eerste radio's uitgereikt aan drie radiostations waarmee de Wereldomroep in de regio samenwerkt. De drie zgn. partnerstations zullen de radio's onder de bevolking verspreiden.

Ambassadeur Van Dam heeft de overhandiging van de radio's overgenomen van voormalig staatssecretaris Medy van der Laan, die vanwege haar ontslag haar werkbezoek aan Indonesië vervroegd heeft afgebroken. In zijn speech refereerde Van Dam naar de rol van de media in het rampgebied. 'Inmiddels is de noodhulp voor Yogyakarta, waar Nederland ook een grote bijdrage aan levert, flink op gang gekomen. Overlevenden proberen hun leven weer op te pakken. Je merkt dat toegang tot nieuws en informatie ook voor hen tot een belangrijke levensbehoefte behoort. De radio's van de Wereldomroep dragen hier een belangrijke steen aan bij,' aldus Van Dam.

FM
Via de radio's kunnen mensen in Yogyakarta en omgeving luisteren naar zowel de Indonesisch-talige kortegolfuitzendingen van Wereldomroep als de FM-uitzendingen van de partnerstations. Algemeen directeur Jan Hoek van de Wereldomroep voegt toe: 'Bovendien worden veel van onze Indonesische programma's ook via deze partners uitgezonden, waardoor ons geluid tevens in FM-kwaliteit in de regio te horen is.' De drie partnerstations hebben gezamenlijk een verzorgingsgebied van ongeveer 1 miljoen gezinnen. Doel is dat er in de meeste dorpen in de omgeving van Yogyakarta tenminste één radio beschikbaar zal zijn.

Atjeh
Na de tsunami op Atjeh (december 2004) stuurde de Wereldomroep drie mobiele radiostations naar partnerstations in Banda Atjeh, Meulaboh en Sigli. Hierdoor konden drie partners, die door de tsunami volledig waren weggevaagd, hun uitzendingen snel weer hervatten. 'De Wereldomroep verspreidt wereldwijd onafhankelijke informatie om zo onder meer de pluriformiteit en toegang tot vrije pers te bevorderen. Dat bevorderen doen wij niet alleen met journalistieke inhoud, maar ook met techniek en distributiemiddelen. Wij zijn blij dat wij met de radio's voor Yogyakarta en de mobiele radiostations op Atjeh kunnen helpen,' zegt Jan Hoek.