Unicef



Ethiopië: scholen dicht door de droogte 03 juli 2006, Gode, Somali-regio - De 12-jarige Mahad Muhumud Yussuf vond het altijd leuk om samen met zijn grote zus naar school te gaan. "We liepen er samen heen," vertelt hij. "We leerden ook met z'n tweeën. Als ik het antwoord op een vraag niet wist, wist zij het wel."

Het zusje van Mahad Muhumud Yussuf mag niet meer naar school. Ze moet werken om het gezinsinkomen aan te vullen. Foto: Unicef/HQ06-0259/Heavens
Het zusje van Mahad Muhumud Yussuf mag niet meer naar school. Ze moet werken om het gezinsinkomen aan te vullen. Foto: Unicef/HQ06-0259/Heavens

Maar de droogte kreeg langzaam maar zeker vat op de afgelegen Somali-regio, waar Mahad woont. De schapen en geiten in de kleine kudde van zijn familie gingen een voor een dood, waardoor hun eten en geld opraakten. Ayan, de 14-jarige zus van Mahad, mocht van hun ouders niet meer naar school. Ze moest gaan werken om het karige gezinsinkomen aan te vullen. Ze is nu hulp in de huishouding in plaats van scholier en ze is beslist niet de enige.

Dit jaar zijn al meer dan 150 kinderen van de school van Mahad en Ayan weggebleven. In alle gevallen heeft het te maken met de droogte. Veel van deze 'drop outs' zijn kinderen van herders, die met hun vee op zoek zijn gegaan naar gebieden waar de droogte minder erg heeft toegeslagen. Begin mei zijn acht van de 31 scholen in en rond de stad Gode, waar dit verhaal zich afspeelt, gesloten. De scholen die nog open zijn, kampen met wegblijvende leerlingen.

In plaats van naar school te gaan, is dit jongetje op zoek naar grasland voor het vee van zijn familie. Foto: Unicef/HQ06-0254/Heavens In plaats van naar school te gaan, is dit jongetje op zoek naar grasland voor het vee van zijn familie. Foto: Unicef/HQ06-0254/Heavens

Hongerige kinderen

"Sinds het begin van de droogte hebben we veel drop outs," zegt hoofdonderwijzer Mahmoud Abdullahi van de Dolal-basisschool in Gode. "Een aantal van hen verdwijnt gewoon en anderen komen een dag naar school en blijven dan weer twee of drie dagen weg. De meesten werken of moeten op zoek naar eten."

Maar ook de kinderen die wel elke dag naar school komen, lijden onder de gevolgen van de droogte. "Hongerige kinderen kunnen tijdens de lessen niet meekomen," zegt Abdullahi.

Behalve Ethiopië is de hele Hoorn van Afrika door droogte getroffen. Unicef richtte zich in eerste instantie op het redden van levens. Er werd gezorgd voor watervoorzieningen en Unicef financierde in de Somali-regio de vaccinatie van ruim 800.000 kinderen tegen mazelen. Voedingscentra waar ondervoede kinderen worden behandeld, kregen therapeutische voeding en mobiele medische teams trokken door de regio om de bevolking hulp te bieden.

Hoofdonderwijzer Mohamud Garane heeft bijna geen leerlingen meer. Foto: Unicef/HQ06-0257/Heavens
Hoofdonderwijzer Mohamud Garane heeft bijna geen leerlingen meer. Foto: Unicef/HQ06-0257/Heavens

Tekort aan alles

Unicef is nu bezig met de tweede fase van de hulpverlening aan het gebied. Naast gezondheidszorg en de zorg voor voedsel en water, wil Unicef ook het onderwijs van de kinderen in deze regio veiligstellen. "Al voor de droogte gingen in de Somali-regio veel minder kinderen naar school dan in de rest van het land. Het landelijk percentage schoolgaande kinderen is 79 procent, in deze regio gaat het om slechts 21 procent," zegt Unicef-medewerker Augustine Agu. "Er is sprake van een tekort aan alles. Aan klaslokalen, schoolmeubilair, lesboeken, toiletten, sportfaciliteiten en goed opgeleide onderwijzers. De droogte heeft deze situatie alleen maar verergerd."

Unicef wil de tekorten opheffen en er tegelijkertijd voor zorgen dat er nog meer hulp op het gebied van gezondheidszorg, voeding en water komt. Als herderfamilies weer een enigszins normaal leven kunnen leiden, kunnen hun kinderen weer naar school.

Abdi Mohammed kan niet meer naar school. De meeste leerlingen en leraren zijn weggebleven. Foto: Unicef/HQ06-0258/Heavens Abdi Mohammed kan niet meer naar school. De meeste leerlingen en leraren zijn weggebleven. Foto: Unicef/HQ06-0258/Heavens

Abdi wil naar de universiteit

Zonder die hulp vallen gemeenschappen uit elkaar. Het dorpje Hadawi, op een uur rijden van Gode, is daarvan een schrijnend voorbeeld. De school is gesloten, nadat twee weken geleden de meeste kinderen wegbleven. Van de vierhonderd leerlingen zijn er nog vijftien over; ze hangen wat rond voor het schoolgebouw. "Bijna iedereen is weg," zegt de 12-jarige Abdi Mohammed. "Alleen de armere mensen, die geen dieren hebben, zijn gebleven." Hij kan niet wachten tot de school weer opengaat. "Ik wil naar de universiteit en ik wil wat van de wereld zien!"

Ondanks dat het nu regent in de Hoorn van Afrika is de situatie in deze regio niet verbeterd. De regen zorgt zelfs voor nieuwe problemen; er worden uitbraken van diarree en andere ziektes gemeld en vooral Ethiopië en Kenia kampen met overstromingen waardoor vee verdrinkt en mensen hun woonplaatsen moeten verlaten. Vooral in Kenia en Somalië is het aantal ondervoede kinderen zeer hoog. Unicef heeft 43 miljoen dollar nodig voor hulpverlening aan de Hoorn van Afrika.

Meer over de droogte in de Hoorn van Afrika