Structurele aanpak autokrakers succesvol

Aantal auto-inbraken inmiddels met een kwart afgenomen

Gouda, 03-07-2006 o De politie in het district Gouwe IJssel heeft in samenwerking met het Openbaar Ministerie en de gemeenten het aanpakken van autocriminaliteit tot beleidsprioriteit gemaakt. Door een strenge aanpak van (potentiële) daders, een snelle vervolging door het OM en toezicht door onder andere Stadstoezicht is het aantal auto-inbraken inmiddels met een kwart afgenomen. Dit beleid zal onverminderd worden doorgezet.

Deze structurele aanpak van autocriminaliteit is gestart in februari van dit jaar. De politie heeft tot nu toe 66 verdachten aangehouden, waardoor zij 52 zaken kon oplossen. Het aantal auto-inbraken in de periode februari tot en met juni van dit jaar staat op 1.249, in 2005 was dat in dezelfde periode 1.593. Een aanzienlijke daling dus.

Politie, Openbaar Ministerie en de gemeenten hebben besloten om autocriminaliteit blijvend op de agenda te houden. De projecten die voorheen hebben gedraaid om dit probleem aan te pakken, bleken alleen succesvol tijdens de projectperiode. Daarna steeg het aantal auto-inbraken weer.

Veelpleger hinderlijk volgen De politie zet onconventionele middelen in om de auto-inbrekers, onder wie veel jeugdige veelplegers, aan te pakken. Die aanpak blijkt succesvol te zijn. De inzet bestaat onder meer uit het hinderlijk volgen van de bij de politie bekende notoire auto-inbrekers. Worden zij door een agent gezien op straat, dan worden ze gecontroleerd of aangesproken. Begaan zij een overtreding, hoe licht ook, dan krijgen zij een bekeuring. Voor een waarschuwing komen zij niet meer in aanmerking. Alle agenten van de politieteams houden zich aan dit beleid.

Technische middelen Ook technische middelen worden ingezet. Een voorbeeld is de lokauto waarin een camera is gemonteerd die de acties van een auto-inbreker vastlegt. De cameras die de gemeente Gouda heeft geplaatst, met name op parkeerplaatsen, werpen hun vruchten af. De politie is tevens van plan om met goederen met een baken te werken, zodat bijvoorbeeld een gestolen lap top kan worden gevolgd naar de heler.

Niet alleen de auto-inbrekers maar ook helers van gestolen goederen worden door de politie aangepakt. De politie gebruikt zogeheten telecomgegevens om de mobiele telefoons die afkomstig zijn uit een diefstal te achterhalen. De beller wordt getraceerd en niet zelden kan via deze weg de auto-inbreker worden aangehouden. Het kopen van goederen die uit diefstal afkomstig zijn, is eveneens strafbaar.

Vervolging

Het Openbaar Ministerie voert een lik-op-stuk beleid. Verdachten van auto-inbraken die zijn aangehouden, komen snel voor de rechter. Notoire auto-inbrekers worden, indien mogelijk, langer in bewaring gesteld terwijl de politie nader onderzoek doet naar bijvoorbeeld telefoongegevens en DNA.

Stadstoezicht De politie werkt in de aanpak van autocriminaliteit binnen de gemeente Gouda nauw samen met Stadstoezicht. Op aanwijzing van de politie kijken de medewerkers van Stadstoezicht uit naar verdachten van auto-inbraken en kentekens.

Op de parkeerplaatsen waar cameras zijn opgehangen is het aantal auto-inbraken nagenoeg tot nul gereduceerd. De gemeente gaat ook werken met mobiele cameras. Daarnaast is Stadstoezicht preventief aanwezig op plekken in Gouda waarvan bekend is dat er veel auto-inbraken worden gepleegd. Ook delen zij flyers uit om automobilisten te voorzien van tips om auto-inbraak zoveel mogelijk te voorkomen.

District Gouwe IJssel Het district Gouwe IJssel omvat de teamgebieden Gouda centrum/west, Gouda Oost, Nieuwerkerk aan den IJssel, Bodegraven/Reeuwijk, Krimpenerwaard en Waddinxveen/Boskoop. Door een eenduidige aanpak kunnen auto-inbrekers hun werkterrein niet ongestraft verleggen.

--- einde bericht ---