Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

30-6-2006

Ruim 100 gebouwen zijn in november vorig jaar geheel of gedeeltelijk ingestort als gevolg van hevige sneeuwval. Bij 21 van in totaal 22 nader onderzochte gebouwen was sprake van fouten in het ontwerp of uitvoering. Dit blijkt uit een onderzoek van de VROM-Inspectie, dat vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

In het weekend van 26 en 27 november 2005 werden delen van Nederland getroffen door zware sneeuwval. De neerslag zorgde plaatselijk voor ernstige ontregeling van het openbare leven. Met name in Twente en rond Apeldoorn was dit het geval. Tal van gebouwen werden beschadigd. Een grote groep instortingen betreft oudere gebouwen met een zadeldak, zoals veestallen, maneges, werkplaatsen en opslagloodsen. Een tweede groep bestaat uit voornamelijk productie- en expeditiegebouwen met een plat of licht hellend dak. Bij ruim 100 gebouwen waren herstelwerkzaamheden noodzakelijk vanwege volledige of gedeeltelijke instorting van het gebouw of ernstige doorbuiging van het dak.

Hoewel de sneeuwval voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk was, bleef de hoeveelheid neerslag die maximaal is gemeten binnen de ontwerpuitgangspunten voor gebouwen ontworpen in de hoogste veiligheidsklasse. Plaatselijk zijn echter soms veel hogere sneeuwbelastingen gemeten.
In de bij het rapport gevoegde Kamerbrief constateert minister Dekker van VROM dat de geconstateerde constructieve gebreken de noodzaak illustreren om 'verbeteringen door te voeren in de kwaliteitsborging van de keten van ontwerp tot en met bouw. Omdat het niet uitgesloten is dat de hoeveelheden en extremen van de neerslag zullen toenemen, wordt aanbevolen om ook de normen voor de sneeuwbelasting aan een kritische analyse te onderwerpen'.

Download


Zie het origineel


* Rapport Bouwkundige schades als gevolg van sneeuwval (Word)
* Kamerbrief (Word)

Zie ook


Zie het origineel


* Dossier Bouwregelgeving