Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Galerie de Brasserie

De Noyensche School in Galerie de Brasserie

Expositie van 3 juli - 3 september

De Noyensche School, een groep schilders uit Sassenheim, volgt al enige tijd groei en bloei in de Hortus botanicus. De indrukken die zij opdoen vertalen zich in zeer sfeervolle impressies op doek, in olieverf en acryl. Tijdens de zomermaanden is in de Brasserie van de Hortus van 3 juli - 3 september het resultaat van hun werk van de afgelopen winter en het voorjaar te zien. De ene kunstenaar verdiept zich in perspectief en architectuurelementen in de tuin, de ander heeft meer oog voor het detail in bladkleuren en kleurschakeringen in bloemen. Ode aan Rembrandt

Als ode aan Rembrandt heeft de Noyensche School een studie gemaakt van Rembrandts werk 'Saskia als Flora'. Ieder van de Noyensche schilders nam een deel van het schilderij onder zijn of haar hoede. Zo ontstond met vereende creatieve krachten een 'nieuwe Rembrandt'. Een moderne versie van Saskia hangt rug aan rug met haar 17e Zeeuwse voorgangster. Het meer dan levensgrote schilderij is in de Oranjerie van de Hortus te zien.

De Noyensche School

De Noyense School is een collectief van 16 kunstschilders uit de Bollenstreek, Den Haag en Amsterdam. Naast de technische en artistieke vorming die ieder lid individueel heeft ontvangen, is een gemeenschappelijke en bindende factor het feit dat iedereen een langdurige (soms meer dan 20 jaar!) en intensieve opleiding gevolgd heeft bij de bekende Leidse schilderes Leny Noyen.

Toen Leny in 1999 besloot het lesgeven te stoppen, was de groep in de gelukkige omstandigheid atelierruimte te kunnen huren in Sassenheim, waardoor zij zelfstandig verder kon gaan. Als hommage aan Leny Noyen besloot de groep zich "De Noyense School" te noemen.

Sinds de oprichting heeft De Noyense School al vaak geëxposeerd, o.a. in Leiden, Den Haag, Amsterdam, Voorhout (tweemaal in het gemeentehuis en tweemaal in Tulip Land) en Budapest. En (bijna) ieder jaar is het mogelijk ons werk, tijdens een open weekend, te bezichtigen in ons atelier aan de Parklaan 130 a in Sassenheim.

De Noyensche School

Expositie van 3 juli - 3 september

Waar

Brasserie van de Hortus botanicus Leiden

Rapenburg 73 Leiden

Wanneer

3 juli - 3 september 2006

Open

dagelijks 10-18 uur

Entree

De toegang tot de Brasserie is gratis

Informatie

071 - 527 7249 / www.hortusleiden.nl

Aan de redactie

Voor informatie over het werk van de Noyensche school kunt u contact opnemen met:

Dhr. H. de Bruijn

0252 - 21 89 35 / herbeer@xs4all.nl

10 juli 2006, Leiden

---- --