Gemeente Castricum

Gemeente opent Zorgloket Wmo voor inwoners

Op 1 januari 2007 wordt een nieuwe wet van kracht: de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Welzijnswet, de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) en delen uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) gaan daar - in fasen - in op. De uitvoering van de wet komt bij de gemeenten te liggen. Daardoor kan een gemeente alle regelingen bij één loket onderbrengen. In de aanloop naar de inwerkingtreding van de Wmo opent de gemeente Castricum op 3 juli a.s. een Zorgloket voor haar inwoners.

Doelstelling Wmo

Het hoofddoel van de Wmo is dat iedereen kan meedoen in de maatschappij. De gemeente voert hiertoe de regie over een samenhangend stelsel van wonen, zorg, welzijn, werk en inkomen, gericht op een zo volwaardig mogelijke deelname aan de maatschappij. Zo is de wet ook bedoeld om mensen beter in staat te stellen langer in hun eigen huis te blijven wonen en mee te laten doen aan de samenleving, in plaats van in een verzorgingshuis of verpleeghuis te worden verzorgd. Daarmee wordt een tweede doel nagestreefd: het indammen van de kostenstijging van de AWBZ.

Wat biedt het Zorgloket

Het Zorgloket is één van de concrete actiepunten uit de Wmo. Het biedt hulp aan de cliënt om zijn vraag te verduidelijken en een juiste oplossing te vinden. Op dit moment zijn er nog teveel verschillende regels voor verschillende voorzieningen voor bijvoorbeeld ouderen en mensen met een beperking. Met de Wmo kan de gemeente al die verschillende regelingen bij één Zorgloket onderbrengen. Mensen kunnen er terecht voor informatie, aanvragen en advies over voorzieningen op het gebied van wonen, zorg, welzijn, werk en inkomen.

Dat is prettiger voor de burger: bij het Zorgloket kunnen zij straks terecht voor voorzieningen uit de Welzijnswet, de WVG en specifieke delen uit de AWBZ die onder de werkingssfeer van de Wmo komen.

Aantal diensten neemt toe

De gemeente Castricum heeft gekozen voor een groeimodel van het Zorgloket. Dat betekent dat er in de komende tijd steeds meer diensten en voorzieningen worden ondergebracht bij het loket.

Wat verandert op korte termijn

Voor mensen die nu een WVG-voorziening hebben of gebruikmaken van huishoudelijke hulp van de thuiszorg kan er in 2007 iets veranderen. De gemeente kan andere eisen stellen aan het verlenen van hulpmiddelen en huishoudelijke zorg; ze kan de hulp door een andere aanbieder laten verzorgen of bijvoorbeeld een eigen bijdrage vragen. Wat er precies gaat veranderen is op dit moment nog niet bekend. De gemeente gaat hierover in de tweede helft van 2006 beslissen. Als er iets verandert voor de huidige gebruikers van voorzieningen die onder de Wmo komen te vallen, zal de gemeente hen daar op tijd en uitgebreid over informeren.

Bereikbaarheid Zorgloket

Het Zorgloket is gevestigd in het gemeentehuis aan het Raadhuisplein
1, 1902 CA Castricum. Het loket is geopend van maandag tot en met donderdag van 9.00 - 16.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur.

Het loket is zonder afspraak bezoeken. Wie een aanvraag komt doen, wordt geadviseerd in ieder geval uw legitimatiebewijs en het bewijs van inschrijving bij de zorgverzekeraar mee te nemen.