Gemeente Utrecht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|30 juni 2006                      |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

Vervolg archeologisch onderzoek Vredenburgplein en Rijnkade

In mei 2006 is de gemeente Utrecht gestart met archeologisch onderzoek naar kasteel Vredenburg en de stadsmuur. Dit onderzoek wordt in juli volgens planning voortgezet. Op verschillende locaties leggen archeologen de ondergrond in smalle stroken bloot. De studie moet duidelijk maken of en waar er bijzondere resten in de grond liggen. Partijen die straks gaan bouwen in het Stationsgebied aan het Vredenburgplein en de Catharijnesingel gebruiken deze informatie bij het ontwerpen van de nieuwe gebouwen en infrastructuur.


Het onderzoek

Aan de Catharijnebaan worden delen van de stadsmuur blootgelegd. De kennis die hiermee wordt opgedaan is belangrijk voor de aanleg van de kades van de toekomstige Catharijnesingel. Daarna gaan de archeologen naar het Vredenburgplein. Begin mei onderzochten zij daar al de grond bij de fietsenstalling en bij het Muziekcentrum. De grond bij de fietsenstalling gaat nu weer open. De archeologen willen delen van de verdedigingsmuur van het kasteel verder bestuderen. Tenslotte komen delen van de kasteelmuur bij het Vredenburgplein en Rijnkade even boven de grond.


Planning en locaties onderzoek

De werkzaamheden zijn op verschillende momenten in juli gepland. Planning is:
03-07 juli : stadsmuur bij Catharijnebaan/Paardenveld
10-12 juli : kasteelmuur bij Rijnkade (Parkeergarage Vredenburg)
17-21 juli : keermuur bij Vredenburgplein (fietsenstalling)
24-25 juli : kasteelmuur bij Vredenburgplein (ingang HC)
29 juli-1 aug : kasteelmuur bij Rijnkade (Muziekcentrum Vredenburg)

Verkeershinder
De twee onderzoeken aan de Rijnkade geven hinder voor autoverkeer. Tijdens de werkzaamheden in de periode van 10 - 13 juli (bij parkeergarage Vredenburg) blijft op de Rijnkade één rijstrook beschikbaar. De werkzaamheden beginnen maandagochtend 10 juli om 06.00 uur en eindigen woensdagavond 12 juli. Tijdens de werkzaamheden in de periode van 29 juli - 1 augustus is de Rijnkade ter hoogte van de kruising bij het Muziekcentrum Vredenburg voor al het verkeer afgesloten. De parkeergarage van Vredenburg is dan niet in gebruik. Deze werkzaamheden beginnen zaterdagavond 29 juli om 20.00 uur en eindigen dinsdagmorgen 1 augustus om 6.00 uur.

Bij de planning is rekening gehouden met de marktdagen en er is gekeken naar dagen waarop er relatief minder voetgangers, fietsers en auto's aanwezig in het gebied zijn. Daar waar nodig zijn routes voor fietsers en voetgangers aangepast. De toegang naar winkels is nauwelijks gehinderd.

Direct omwonenden en bedrijven in de omgeving van het Vredenburgplein en de Catharijnebaan krijgen op vrijdag 30 juni 2006 via een Stadsplan meer informatie over de geplande werkzaamheden rond het archeologisch onderzoek.


Meer informatie

Belangstellenden kunnen voor meer informatie over het archeologisch onderzoek terecht bij het Infocentrum Stationsgebied.

Adres: Gildenkwartier 193 (ingang naast de Mediamarkt).
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.
Telefoon: 030 - 286 96 50
Website: www.utrecht.nl/stationsgebied

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marlou Heijnen, communicatie Projectorganisatie Stationsgebied. Telefoon 030 - 286 96 30 of 06 - 55 17 68 83.

Beeldmateriaal:
. Kaartmateriaal met daarop aangegeven waar de sleuven worden gemaakt
. Een afbeelding van Kasteel Vredenburg is op te vragen bij het Utrechts Archief, Fotodienst. Fotonummer 36815.

Naar verwachting kunt u in de periode van 17 t/m 21 juli 2006 een kijkje nemen bij de archeologische werkzaamheden. Een aparte persuitnodiging hiervoor volgt zodra dit duidelijk is.


---- --