Provincie Drenthe

Anneke Haarsma opent Drents Architectuurcentrum: 80.000 euro `startgeld' voor Drents architectuurcentrum
03 Jul 2006

Gedeputeerde Anneke Haarsma (PvdA) heeft vanmiddag in de Grote Kerk in Emmen het Drents Architectuurcentrum (DAC) geopend. Dit gebeurde tijdens de Drentse Dag van de architectuur die vandaag plaatsvindt. Tijdens de opening maakte de gedeputeerde bekend dat de provincie het centrum 80.000 euro extra aan startgeld meegeeft.

Het centrum gaat verschillende activiteiten organiseren voor een breed publiek om aandacht te besteden aan architectuur en de gebouwde omgeving, zoals stedenbouw, openbare ruimte, infrastructuur en landschap. Met het extra geld gaat het Drents Architectuurcentrum een programma met activiteiten ontwikkelen en wordt een coördinator aangetrokken. Gedeputeerde Haarsma: "Ik vind het belangrijk dat inwoners van Drenthe, groot en klein, zich bewust worden van hun eigen rol in de kwaliteit van hun leefomgeving. Een mooi project voor Drentse schoolkinderen is het project: Bekijk je Wijk." In dit project brengen kinderen hun eigen wijk of buurt in beeld en voegen daar aan toe wat voor hen belangrijk is. Dat kan in een maquette of op een tekening. Haarsma "Dit dwingt bestuurders en architecten meer oog te krijgen voor de gebruiker van de openbare ruimte. Ik ga er dan ook van uit dat mede door deze bijdrage al snel toonaangevende activiteiten worden ontplooid. Ik hoop en verwacht dan ook over een jaar een architectuurcentrum te zien dat niet meer weg is te denken uit de Drentse samenleving."

Het architectuurcentrum krijgt geen vaste locatie, omdat het bedoeld is voor de hele provincie Drenthe. Op verschillende locaties zullen activiteiten worden ontwikkeld. In Nederland zijn circa 40 architectuurcentra die samen een landelijk netwerk vormen. Het architectuurcentrum wil onderwijspakketten, manifestaties en debatten ontwikkelen die interessant zijn voor jong en oud. Uitgangspunt daarbij is dat architectuur niet alleen over gebouwen gaat, maar ook over de inrichting van straat, wijk, dorp, stad, landschap en weg.