Voedingcentrum



Hygiëne juist in de zomer belangrijk

3 juli 2006

Dezelfde keukenvaatdoek dagenlang gebruiken, er even een vlek op de vloer mee wegvegen of hem zelfs over de wc-bril halen. Dit alles gebeurt vaker in een huishouden met hoger opgeleiden. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Een vaatdoekje wordt door deze nonchalance een broeinest van bacteriën, zeker als het warm is. Dit kan leiden tot voedselvergiftiging. Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u voorkomen dat u zich zo slap als een vaatdoek gaat voelen. Het Voedingscentrum start dan ook de campagne Hygiëne in de keuken, met veel praktische adviezen.

Ongeveer een half miljoen mensen loopt jaarlijks een voedselvergiftiging op. In de zomermaanden is er een piek. In eten, maar ook op keukenhulpmiddelen zoals borden, bestek, snijplanken, handdoeken en vaatdoeken, kunnen ernstig ziekmakende bacteriën, virussen of schimmels voorkomen.

Elke dag een schone vaatdoek!
De campagne Hygiëne in de keuken richt zich specifiek op het vaatdoekje, omdat u hier met een kleine inspanning een groot effect kunnen bereiken. Onderzoek van het Voedingscentrum onder ruim 400 Nederlanders levert een aantal opmerkelijke resultaten op. 60% van de mensen vervangt bijvoorbeeld niet dagelijks de vaatdoek, waardoor het aanrecht onnodig veel ongenode gasten krijgt. En hoger opgeleiden blijken de vaatdoek relatief vaak te gebruiken voor het verwijderen van vlekken op de vloer (35%, tegenover 17% van de lager opgeleiden). Deze handeling leidt tot extra besmetting met bacteriën.

Top 3 Waar wordt de keukenvaatdoek voor gebruikt?
1. Schoonmaken van het aanrecht (86%)

2. Afnemen van de eettafel (59%)

3. Verwijderen van vlekken en druppels op de vloer (31%)

Informatiepakket
In een radiospot roepen de Poetsdivaâs Marja en Liny, bekend van het RTL-programma âHoe schoon is jouw huis?â op om het speciale informatiepakket over hygiëne aan te vragen bij het Voedingscentrum. Aanvragers krijgen naast een folder en de Bacteriewijzer ook twee vaatdoeken toegestuurd met de opdruk âI ⥠60ºC â Was me heet. Elke dag weer!â.

Vraag hier het gratis informatiepakket aan!