Gemeente Twenterand


Jaarrekening 2005 sluit met een positief saldo EUR 1 miljoen Gemeente moet huishoudboekje zorgvuldig bewaken

Het huishoudboekje van de gemeente Twenterand sluit het jaar 2005 met een positief saldo van ca. 1 miljoen euro af. Wethouder Koops van 't Jagt: "We kunnen dit resultaat aanwenden om te investeren in Twenterand, geld te reserveren voor grote projecten en onze risico's af te dekken." Wel betreft het hier voornamelijk incidentele meevallers dus de gemeente zal haar huishoudboekje zorgvuldig in de gaten moeten houden.

Waaraan het geld precies wordt uitgegeven is nog niet bekend, dat moet nog in het college en de raad worden besproken aan de hand van de keuzelijst grote projecten. Gedacht kan worden aan investeringen in o.a. schoolgebouwen, reconstructie van wegen, Centrumvisie Vroomshoop, herinrichting sportpark 't Midden, Kernontwikkelingsplan Westerhaar-Vriezenveensewijk en Centrumplan Vriezenveen.

Het positieve resultaat is voor het grootste deel te danken aan hogere opbrengsten bouwvergunningen en een hogere uitkering van het Rijk dan werd verwacht. Daarnaast zijn er andere kleinere voordelen die bijdragen aan het resultaat. Wethouder Koops van 't Jagt is tevreden met dit resultaat, te meer omdat op een aantal posten, waar de gemeente geen invloed op heeft, minder is uitgegeven dan verwacht. Het gaat hier om een aantal zogenoemde "open einde regelingen" waarvan de uitgaven afhankelijk zijn van het aantal mensen dat gebruik maakt van zo'n regeling, bijvoorbeeld leerlingenvervoer, Wet Voorziening Gehandicapten en Wet Werk en Bijstand. Van het miljoen wordt de helft geïnvesteerd, de andere helft gaat in de algemene risicoreserve van de gemeente. "Hiermee komen we tegemoet aan de opmerkingen van onze accountant" aldus de wethouder. "We hadden relatief weinig reserves en met deze toevoeging zijn we weer op de goede weg om voldoende weerstand op te bouwen tegen mogelijke financiële risico's".

De beleidsdoelstellingen van 2005 zijn over het algemeen gerealiseerd. Wel moet hierbij bedacht worden dat het gaat om doelstellingen die over een tijdsbestek van enkele jaren gerealiseerd worden. In het voortraject vragen met name de procedures rond bestemmingsplannen veel tijd. Een Kulturhus te Westerhaar of het aanleggen van de rondweg te Den Ham is niet in één jaar te realiseren. Maar ook doelstellingen op het gebied van verkeersveiligheid of openbare veiligheid zijn niet in één jaar te verwezenlijken.

Voor belangstellenden is het jaarverslag en de programmajaarrekening 2005 op de website van de gemeente geplaatst onder het kopje `jaarstukken'.