Gemeente Sittard-Geleen

Landsgrenzen complicatie bij organisatie ENECO Tour 2006

Grenzeloze samenwerking?

Europa kent wel degelijk nog landsgrenzen. Dat ondervonden Sittard-Geleen en de Duitse gemeente Selfkant dit voorjaar aan den lijve toen ze de handen ineensloegen ter voorbereiding op de komst van de ENECO Tour op vrijdag 18 augustus van dit jaar.

Het klinkt zo eenvoudig allemaal. Etappe 2 van de ENECO Tour 2006 finisht in Sittard-Geleen en gaat in de plaatselijke omloop drie keer door de Duitse buurgemeente Selfkant. Geen probleem toch?

Zusammenwirken

Dus kwamen allereerst alle partijen bij elkaar: Nederlandse, Belgische en Duitse politiekorpsen, ambtenaren van de Gemeente Sittard-Geleen en de gemeente Selfkant, en niet te vergeten natuurlijk nog leden van de organiserende Stichting Wielerpromotion Sittard-Geleen. Drie nationaliteiten om tafel, dat vraagt om taalproblemen. Ofschoon de Duitse ambtenaren in de Selfkant veelal tweetalig zijn, wenste de organisatie van de VOF ENECO Tour de vergadering in het Duits toe te spreken. De fraaiste Hollandismen gingen over tafel.

Politiebegeleiding

Dan de concrete samenwerking voor en tijdens de wedstrijd. Wat moet er bijvoorbeeld gebeuren als het peloton ter hoogte van Koningsbosch de Duitse grens passeert? De Nederlandse politie die de wielerwedstrijd begeleidt, heeft geen bevoegdheid op Duits grondgebied. Daardoor zou de Nederlandse politie aan de grens bij Tüddern de taken moeten overdragen aan hun Duitse collegae, die op hun beurt aan de grens bij Schinveld de begeleiding weer moeten overdragen aan de Nederlandse politie. Deze procedure zou zich in de plaatselijke omloop over Nederlands en Duits grondgebied maar liefst driemaal herhalen. Een kolderieke situatie die niet zou misstaan in een Franse komedie met Louis de Funès in de hoofdrol.

Gelukkig heeft de organisatie een efficiëntere begeleidingsmethode gevonden: Duitse politiemensen nemen bij de grens plaats in de Nederlands-Belgische commandoauto.

Dienstpistolen

Tijdens de vergadering vroeg de vrouwelijke bevelhebber van de Nederlandse motoragenten of ze zonder bezwaar haar dienstpistool mag dragen op Duits grondgebied. Volgens de Duitse politiecommandant is dat niet het geval en moet de Nederlandse politie hiervoor toestemming vragen. Het verzoek moet worden ingediend bij de Kreis Heinsberg die het vervolgens weer doorleidt naar de deelstaat NordRhein-Westfalen. Aldaar zal het 'Innenministerium des Landes NordRhein-Westfalen' goedkeuring moeten geven.

Turbulentie

Ook in de lucht verloopt de 2e etappe van de ENECO Tour turbulent. De finale wordt live op televisie uitgezonden. De opnames worden gemaakt door een helikopter. Ook die moet weer specifieke toestemming vragen om gebruik te mogen maken van het Duitse luchtruim. Hoezo één Europa?!

De renners zelf zullen er gelukkig weinig van meekrijgen. Ze genieten op 18 augustus van het prachtige landschap van Sittard-Geleen en Selfkant. Op zaterdag 19 augustus beklimmen ze vervolgens de Adsteeg in Beek, ook geen onbekende etappe in wielerkringen. In de jaren '60 werd hier bijvoorbeeld jaarlijks het Nederlands kampioenschap verreden. Met de ENECO Tour haalt Beek weer een stukje wielerhistorie terug.

ENECO Tour 2006 in de regio:

18/Etapp's Hertogenbosch -      Eerste finishpassage in         
08 e 2  Sittard-Geleen          Sittard-Geleen naar verwachting 
   Rit                          om 15.00 uur. Finish ongeveer   
   in                           een uur later.                  
   lijn                                                         
19/EtappBeek - Malle (B)        Officiële starttijd in Beek:    
08 e 3                          12.00 uur.                      
   Rit                          Renners arriveren naar          
   in                           verwachting om 10.00 uur aan de 
   lijn                         start.                          



Gemeente Sittard-Geleen