TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

3 juli 2006

Energielabel heeft grote kans van slagen

Ruim zeven op de tien automobilisten (72%) zeggen dat het energielabel van invloed zal zijn op de beslissing over de aanschaf van een nieuwe auto1. Voor eenderde (32%) zal dit zelfs zeker van invloed zijn. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van RTL Nieuws.

Per 1 juli is het energielabel op auto's ingevoerd. Het energielabel geeft informatie over brandstofverbruik, CO2-uitstoot en de relatieve zuinigheid van een motorvoertuig. Aan de hand van dit label wordt voor een deel de belasting op personenauto's en motorrijwielen bepaald: energiezuinige auto's leveren korting op, auto's die veel energie verbruiken zullen duurder zijn. Driekwart (73%) van de automobilisten vindt het principe van het energielabel goed.

Prijs belangrijkst bij aanschaf auto
Wanneer gevraagd wordt naar de factoren die doorslaggevend zijn bij de aanschaf van een nieuwe auto, wordt prijs het meest genoemd (28% in de eerste plaats, 66% totaal), gevolgd door grootte/ ruimte, merk en zuinigheid/ milieuvriendelijkheid.

Energielabel relatief goed bekend
Ruim de helft van de automobilisten (53%) heeft wel eens iets gezien, gehoord, of gelezen over het energielabel. Van degenen die wel eens van het energielabel gehoord hebben, weet vijf procent de juiste invoeringsdatum te noemen: 1 juli (3% van alle automobilisten). Van deze groep weet 43 procent dat het energielabel financiële kortingen, dan wel zwaardere belastingen gaat opleveren (21% van allen).

Tot slot zijn het vooral de overheid (62%) en in de tweede plaats de autoproducenten (42%) die dit soort energiebesparende maatregelen zullen moeten nemen. Twaalf procent van automobilisten vindt dat de verantwoordelijkheid voor de maatregelen bij henzelf ligt.

1 Na het geven van een definitie van het energielabel en uitleg over de eventuele financiële consequenties.

C5361 | TNS NIPObase CATI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op donderdag 29 juni 2006. In totaal zijn 603 automobilisten, behorend tot het Leven-in-Nederland-Forum, ondervraagd (n=603). De resultaten van het onderzoek zijn gewogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte en regio.

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).