MS-patiënten: ondanks bijwerkingen helpen geneesmiddelen


Geneesmiddelenwinkel Utrecht onderzoekt gebruik geneesmiddelen bij mensen met MS

BILTHOVEN, 20060702 -- Vrijwel alle mensen met Multiple sclerose (MS), die geneesmiddelen tegen hun ziekte gebruiken, hebben last van bijwerkingen als hoofdpijn, erge vermoeidheid en slapeloosheid. Vooral het injecteren en gebruik van een infuus wordt als belastend ervaren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wetenschapswinkel van de Universiteit van Utrecht. Het onderzoek is gehouden op verzoek van de redactie van MSweb en de MS-vereniging Nederland en vond plaats in het voorjaar.

Multiple sclerose (MS) is een chronische aandoening die bij ongeveer 16.000 mensen in Nederland voorkomt. Er bestaan nog geen geneesmiddelen tegen MS. Wel zijn er geneesmiddelen die het ziekteproces positief kunnen beïnvloeden. Zo hebben prednisolon, interferonen (Avonex®, Betaferon® en Rebif®) en Copaxone® een gunstige werking op de aanvallen van functieverlies (schubs). Prednisolon zorgt ervoor dat de ernst en de duur van de schubs verminderen, terwijl de interferonen en Copaxone® de frequentie van de schubs doen afnemen.

Aan het onderzoek hebben 431 mensen met MS deelgenomen. Driekwart van hen was vrouw, de gemiddelde leeftijd was 41 jaar. Het onderzoek bestond uit twee enquêtes: één voor de mensen met MS die prednisolon gebruiken en één voor de gebruikers van interferonen of Copaxone® Bijna de helft (48%) van de respondenten van de enquête over interferonen en Copaxone® kon niet zeggen of het geneesmiddel de klachten van MS helpt te verminderen. Zij weten niet hoe de ziekte zou verlopen als zij het geneesmiddel niet zouden gebruiken.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat het merendeel van de respondenten ondanks de bijwerkingen het betreffende middel wil blijven gebruiken, zolang ze het gevoel hebben dat het werkt. Ongeveer de helft van de ondervraagden meent dat het gebruikte geneesmiddel in meerdere of mindere mate helpt.
Interessant is verder dat bijna 90 procent van de mensen die gereageerd heeft het merendeel van hun informatie over MS van internet haalt. Dat scoort hoger dan de informatie van de arts; die haalt maar 80%.

Het onderzoek is gehouden naar aanleiding van de vele vragen die bij de redactie van MSweb en bij de MStelefoon van de MS-vereniging binnenkomen over het gebruik van geneesmiddelen en de werking ervan.

Een samenvatting van het rapport is te vinden op www.msweb.nl, rubriek MSzien.

Het rapport is te bestellen via email: wewi@pharma.uu.nl
---




Ingezonden persbericht