Radboud Universiteit Nijmegen


Di 04-07-2006 Van wit naar zwart: een complexe integratie van signalen 15:30 uur Mw. H. Zhang (Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica) Titel proefschrift: Characterization and regulation of voltage-operated ca2+ channels in neuroendocrine melanotrope cells of Xenopus laevis Promotor: Prof. dr. E.W. Roubos Copromotor: Dr. W.J.J.M Scheenen E-mail: hyzi@st-andrews.ac.uk

De hersenen ontvangen informatie, integreren deze en genereren output. HongYan Zhang onderzocht zo'n integratiemechanisme in hersencellen van de Zuid-Afrikaanse klauwpad Xenopus laevis. Dit dier past zijn huid aan bij de kleur van de achtergrond, met behulp van het hormoon MSH, dat wordt geproduceerd door de kleurregulerende hersencellen. Ionkanalen, zoals calciumkanalen, in de celwand spelen een sleutelrol in signaalintegratie. Uit het onderzoek blijkt dat de calciumkanalen bij wit-geadapteerde en zwart-geadapteerde cellen verschillen. Activatie van verschillende receptoren blijkt enkele typen kanalen te remmen. Deze remming kan opgeheven worden door een synergie van bepaalde stoffen, die individueel deze remming niet kunnen opheffen. Dit werk maakt deel uit van een uitgebreid Nijmeegse onderzoeksprogramma waarbij de precieze werking van hersencellen in reactie op signalen wordt uitgeplozen. HongYan Zhang (Hebei, China, 1974) studeerde fysiologie aan de Qingdao Universiteit, China. Haar promotie-onderzoek verrichtte ze bij cellulaire dierfysiologie van het Institute for Neuroscience van de Radboud Universiteit. Momenteel is ze verbonden aan the School of Biology, University of St. Andrews, UK.

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: info@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/agenda en onder de rubriek Onderzoek op www.ru.nl/onderzoek.


---- --