Ingezonden persbericht




Persbericht

TM-meditatie goed voor de hersenen


· Demonstratie toont effecten op hersengolven van meditatie.

Amsterdam, 28 juni 2006 - Dinsdag 4 juli zal in de Vrije Universiteit Amsterdam door de Amerikaanse hersenwetenschapper dr. Alarik Arenander een EEG-demonstratie worden gegeven die laat zien dat Transcendente Meditatie (TM) positieve effecten heeft op de werking van de hersenen.

Groter bevattingsvermogen

TM is de simpele en moeiteloze meditatietechniek die de beoefenaar een groter bewustzijn geeft met als gevolg: minder spanningen, frustraties en depressies, grotere kracht en helderheid van de geest en een groter gevoel van welzijn. TM verbetert de aandacht wat van belang is in het onderwijs. Het bevattingsvermogen van de scholieren neemt toe waardoor zij meer plezier hebben in leren. Ook zijn ze rustiger voor een spreekbeurt of een examen.

Helder functioneren

Door geregeld je hoofd tot rust te brengen gaat je hoofd ook helderder functioneren. Zakenmensen gebruiken TM als hun 'geheime wapen': als ze mediteren voor een belangrijke bespreking, zijn ze minder gespannen en boeken ze beter resultaat.

Met TM kunnen ook volwassenen nog groeien in intelligentie, zo bleek uit onderzoek in Amsterdam. Zelfs op oudere leeftijd zijn de hersenen in staat om nieuwe verbindingen te maken, waardoor de aftakeling buiten de deur gehouden kan worden.

Waarom dat zo is, is te zien tijdens de demonstratie.

Proefpersonen

Dr. Alarik Arenander zal in de VU met een proefpersoon een meditatiesessie doen, terwijl hij is aangesloten op registratieapparatuur. Met de proefpersoon - die hij op dit moment nog niet kent - laat hij zien dat tijdens beoefening van Transcendente Meditatie de hersengolven in andere patronen verlopen.

Deze patronen die wijzen op diepe meditatie-ervaringen, blijken te leiden tot grotere creativiteit, efficiëntere zenuwgeleiding, snellere reactietijd en grotere intelligentie.

Geïnteresseerden uit het land zijn van harte uitgenodigd om bij de demonstratie aanwezig te zijn; het is dé gelegenheid om vragen te stellen aan experts en met eigen ogen te zien wat er tijdens TM met de hersenen gebeurt.


Tijd dinsdag 4 juli 20.00 uur

Locatie: VU hoofdgebouw, De Boelelaan 1105, Amsterdam, zaal 2A-06

(op de 2e verdieping, lift aanwezig, zie de bordjes aan het plafond)

//Einde bericht