Ingezonden persbericht


persconferentie: VEDISCH ONDERWIJS KOMT ERAAN


· HAVO/VWO gericht op volledige ontplooiing


· Scholen in Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden, Lelystad


· Persconferentie op dinsdag 4 juli

Lelystad, 3 juli 2006 - Er komen in ons land middelbare school waar Transcendente Meditatie (TM) in het lesprogramma zal zijn opgenomen. Deze scholen komen er in Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden en Lelystad. Over Maastricht moet nog worden besloten. Op vrijdagmorgen 7 juli zal er in de Vrije Universiteit Amsterdam een openbare bijeenkomst zijn waarin meer informatie over vedisch onderwijs zal worden gegeven.

Tijdens deze bijeenkomst zal de Amerikaanse hersenwetenschapper dr. Alarik Arenander een live EEG-demo geven van de hersenwerking zodat goed te zien is dat door Transcendente Meditatie (TM) er veranderingen zijn in de werking van de hersenen: ordelijker hersengolven leiden tot helderder denken.

Leren excelleren

De TM-organisatie in Nederland voelt zich gesterkt door het Innovatieplatform van Jan-Peter Balkenende dat in het rapport "Leren excelleren" stelt dat innovatie in Nederland pas echt tot stand zal komen in een cultuur waarin mensen durven te excelleren en waarin ambitie centraal staat. Een cultuur waarin creatieve geesten kunnen uitblinken en de ruimte krijgen om ver boven het maaiveld uit te steken. Het Innovatieplatform stelt voor om experimentele scholen op te richten waar de talenten van de leerlingen optimaal gestimuleerd zouden moeten worden. Waarbij alleen achteraf een controle plaatsvindt. Volgens het Innovatieplatform heeft onze moderne kennistechnologie talentvolle, begaafde leerlingen nodig. Daarbij moet het oude gelijkheidsdenken verlaten worden en moet de ontwikkeling van talent het nieuwe doel van onderwijs worden. Zo wordt door het Innovatieplatform voorgesteld om scholen tijdelijk zonder regels te laten functioneren, scholen die worden bestuurd door leraren, ouders en leerlingen, niet door regels van de regering.

Transcendente Meditatie past volledig in wat het Innovatieplatform nastreeft. Om aan de vraag te voldoen stelt de TM-organisatie in Nederland dan ook een nieuw type middelbaar onderwijs voor: vedisch onderwijs voor volledige ontplooiing. In dit onderwijs staan niet de regel van de minister centraal, maar staat de leerling zelf centraal. In kleine klassen krijgt het kind maximale aandacht, maar bovendien wordt het bevattingsvermogen van de hersenen van het kind voor de les vergroot door enkele minuten mediteren. In de rustige sfeer die daarna in de klas aanwezig is, zijn de kinderen optimaal op de woorden van de docent gericht en ze genieten van hun dagelijks groei in kennis. De schoolvakken zijn gelijk aan het reguliere middelbaar onderwijs en de scholen leiden op voor staatsexamen havo/vwo.

Goed resultaten

Met Transcendente Meditatie is dertig jaar ervaring in het onderwijs in Amerika en daar behoren de kinderen van de hoogste groep (16 jaar) jaar na jaar bij de beste een procent van het hele land. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar Transcendente Meditatie in 32 landen.

In Nederland bestaat er een basisschool waar Transcendente Meditatie sinds 20 jaar beoefend wordt met goed resultaat. In Amsterdam is onderzoek gedaan bij middelbare scholieren waaruit bleek dat ze stabieler waren en hun intelligentie meer toenam dan van hun klasgenoten. In Engeland passeerden studenten aan de Technische Universiteit Cranford die TM gingen beoefenen, hun niet-mediterende jaargenoten in examenresultaten.

De ordelijke hersenfunctie die door TM ontstaat is gecorreleerd met een toename van onafhankelijkheid, een beter zelfbeeld, meer creativiteit en groter moreel besef. Aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen is ondernemer dr. Paul Gelderloos gepromoveerd op onderzoek naar mediterende jongeren. Daaruit kwam naar voren dat zij hun leven niet als een stress ervaren en dat ze grotere autonomie, beslisvaardigheid, standvastigheid en groei in psychische gezondheid vertonen.

Informatiebijeenkomst:

Vrijdag 7 juli, 10.30 uur

Vrije Universiteit Amsterdam

zaal 5A-10.

De Boelelaan 1105

1081 HV Amsterdam

Informatie over TM: www.tm.nl tel. 0320 251011

//Einde bericht