Gemeente Haaren



* Beleidsprogramma College nader belicht dorpsontwikkelingsplannen

* Beleidsprogramma College nader belicht dorpsontwikkelingsplannen

De komende maanden willen we gebruiken om een aantal punten uit ons beleidsprogramma voor 2006 tot 2010 aan u toe te lichten, of uit te leggen zo u wilt. Het onderwerp van vorige keer ging over vergunningen. Het onderwerp van deze week gaat over dorpsontwikkelingsplannen.

Het college wil zo snel mogelijk voor alle 4 dorpen een dorpsontwikkelingsplan opstellen waarvan onder andere een woonvisie wordt afgeleid. Gekozen wordt voor de zg. "bottom-up" benadering: De dorpsbewoners geven zelf in samenspraak met de gemeente aan hoe zij de ontwikkeling en de leefbaarheid van hun dorp binnen nu en 15 jaar zien.

Het idee voor dorpsontwikkelingsplannen komt voort uit het in 2005 door de provincie vastgestelde regionale reconstructieplan. In het reconstructieplan is gezocht naar de toekomstige balans tussen landbouw, natuur en leefbaarheid. Juist in de kleinere dorpen (minder dan 5.000 inwoners) bestaat het risico dat de leefbaarheid en economische ontwikkeling onder druk komen te staan als onbedoeld neveneffect van de uitvoering van het reconstructieplan. Leefbaarheid en economische vitaliteit hangen nauw met elkaar samen. Onder leefbaarheid wordt verstaan:


· een adequate voorzieningenstructuur (zorg, onderwijs, winkels, werk, sport e.d.)


· de zorg voor voldoende woningbouw


· de aandacht voor de sociale kwaliteit van de leefomgeving (vrijwilligers, samenhang, identiteit)


· de aandacht voor de tastbare kwaliteit van de leefomgeving (groen, wegen, verlichting e.d.).

Met de ontwikkeling en uitvoering van dorpsontwikkelingsplannen willen we hier meer zicht op krijgen en de dorpsbewoners actief betrekken bij de toekomst van hun dorp.

Het dorpsontwikkelingsplan gaat op veel meer zaken in dan alleen woningbouw. Wel willen we hiervan per dorp een woonvisie afleiden. In de structuurvisieplus is gemeentebreed gekeken naar de behoefte en mogelijkheden voor woningbouw. Met de woonvisies willen we dat verder gaan toespitsen op de behoefte en mogelijkheden per dorp.

Dorpsontwikkelingsplannen worden bij voorkeur door de dorpsbewoners zelf opgesteld, daarbij geholpen door een op dit vlak deskundig bureau. Inmiddels hebben zich in Helvoirt en Biezenmortel al groepen mensen gemeld die interesse hebben om daar een dorpsontwikkelingsplan op te stellen. Voor Haaren en Esch is nog niet duidelijk wie die kar willen trekken. Dergelijke groepen bestaan bij voorkeur uit lokale sleutelfiguren. Bij het maken van het plan worden zoveel mogelijk dorpsbewoners betrokken. Dat gebeurt door middel van een enquête en discussiebijeenkomsten. De doorlooptijd om een dergelijk plan te maken is gemiddeld drie maanden.

Het college hecht grote waarde aan dorpsontwikkelingsplannen, omdat ze als het goed is een duidelijk beeld geven van hoe de inwoners zelf over de toekomst van hun dorp denken. Verder willen we de dorpsontwikkelingsplannen gebruiken om richting provincie te onderbouwen wat de werkelijke toekomstige en huidige woningbehoefte is per dorp en per doelgroep om in alle vier dorpen de leefbaarheid overeind te kunnen houden.

Naar boven