Provincie Utrecht

1 miljoen euro voor wegwerken wachtlijsten

4-7-2006 -

Provincie pakt wachttijden Bureau Jeugdzorg aan

De provincie stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor het wegwerken van de wachtlijst bij het Bureau Jeugdzorg Utrecht. Op dit moment wachten 338 kinderen op hulp. Zij moeten na aanmelding 16 tot 20 weken wachten op indicatiestelling. Doel van het besluit van Provinciale Staten is dat uiterlijk 1 januari 2007 deze wachtlijst is weggewerkt. Vanaf dan moeten alle kinderen die jeugdzorg nodig hebben binnen de provincie binnen 9 weken worden geholpen.

Elk kind dat met een probleem aanklopt bij Bureau Jeugdzorg Utrecht krijgt binnen twee weken een intake gesprek. Daarvoor zijn geen wachtlijsten. Vervolgens krijgt het kind een indicatiestelling. Dit houdt in dat het probleem van het kind wordt vastgesteld en welke vorm van hulp daarbij nodig is om het probleem aan te pakken. Dat kan 16 tot 20 weken duren. Tenslotte komt het kind terecht op een wachtlijst voor zorgaanbod van maximaal 9 weken.

De provincie vindt dat kinderen nu onacceptabel lang op professionele hulp en begeleiding moeten wachten. Daarom gaat zij afspraken maken met Bureau Jeugdzorg om ervoor te zorgen dat de wachtlijst verdwijnt. Het beschikbaar gestelde bedrag van 1 miljoen euro komt uit het positieve saldo van de jaarrekening 2005. Met het geld kan Bureau Jeugdzorg onder meer extra casemanagers aanstellen en de kinderen zo hulp verlenen.

Op dit moment vindt er in de provincie Utrecht een onderzoek plaats naar doelmatigheid en effectiviteit van Bureau Jeugdzorg. De voorlopige uitkomsten van dit onderzoek zijn eind augustus 2006 bekend en worden meegenomen in de aanpak van het wegwerken van de wachtlijst.

Meer informatie: Carolien Slotboom, telefoon 06-22423617