Politie Friesland

Politieberichten van zondag 2 juli

Fryslân, 02-07-2006 o Politieberichten van zaterdag 1 juli 11.00 uur t/m zondag 2 juli 11.00 uur

Stavoren: diefstal boot
Vrijdag 30 juni is een boot gestolen uit een sloot aan de Middelweg. Het betreft een visboot van het merk Rhea met een lengte van 4.60 meter. De naam van de boot is Esox. In de boot lagen onder andere twee hengels, twee klapankers en een pikhaak. De boot had geen buitenboordmotor. Waarschijnlijk is de boot over het water ontvreemd. Aangifte is gedaan door een 58-jarige inwoner van Leeuwarden.

Stiens: aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdagochtend geassisteerd bij een ongeval met letsel op de Wythusterwei. Een brommobiel, bestuurd door een 74-jarige inwoner van Hallum, was achter uit een parkeervak gereden en was in botsing gekomen met een 14-jarige fietsster uit Stiens. De fiets van het slachtoffer lag grotendeels onder de brommobiel. Het slachtoffer lag er naast en is met nek-, hoofd- en armverwondingen, per ambulance, overgebracht naar het MCL te Leeuwarden.

Oudehorne: aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdagochtend geassisteerd bij een ongeval met letsel op de Oldeberkoperweg. Een 62-jarige automobilist uit Oosterwolde was de Oldeberkoperweg overgestoken zonder uit te kijken. Een 48-jarige automobiliste uit Langelille kon niet meer remmen of uitwijken en een aanrijding was het gevolg. De deur van de auto van de inwoner van Wolvega was dermate beschadigd dat deze opengeknipt moest worden. De man had geen zichtbaar letsel, maar is wel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Noardburgum: aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdagochtend geassisteerd bij een ongeval met letsel op de Zomerweg. Een 37-jarige fietsster uit Noardburgum wilde de weg oversteken. Vanuit de richting Kloosterlaan naderde een auto, bestuurd door een 46-jarige inwoner van De Hemrik. Waarschijnlijk heeft de fietsster de auto niet of te laat opgemerkt, waardoor een aanrijding ontstond. De fietsster bleef gewond op de weg liggen. De vrouw was aanspreekbaar, maar klaagde wel over pijn in haar rug. De vrouw is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau ongevalanalyse van politie Fryslân heeft het ongeval in onderzoek.

Buitenpost: spoor van vernielingen, getuigenoproep
In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn diverse vernielingen gepleegd in Buitenpost. In de Dr. Wumkesstraat is tuinverlichting vernield. In dezelfde straat is ook een volleybalnet van de buurtvereniging vernield. Aangifte is gedaan door een 39-jarige inwoner van Buitenpost. In de Nyckle Haismastraat is een auto met een scherp voorwerp bekrast. Aangifte is gedaan door een 29-jarige inwoner van Buitenpost. Bij een woning aan de Kuipersweg is een tuinslang gestolen, bij een andere woning is een aantal buxusstruiken gestolen.Het vermoeden bestaat dat een groep jongeren tussen vrijdag 30 juni 23.30 uur en zaterdag 1 juli 00.30 uur de vernielingen heeft gepleegd. Graag komt de politie in contact met eventuele getuigen op het algemene nummer van politie Fryslân, 0900 8844.

Giekerk: diverse autos bekeurd
Zaterdagmiddag stond een flink aantal autos op de Rinia van Nautaweg dusdanig geparkeerd dat er vrijwel niemand meer langs kon. In de buurt van het zwembad stond een flink aantal autos aan de rechterkant van de weg geparkeerd, met twee wielen op de stoep. Hiervoor zijn 14 autos geparkeerd, vier bekeuringen zijn uitgeschreven voor het parkeren voor een parkeerverbod. Een tiental mensen nam dankbaar gebruik van de melding in het zwembad dat er werd bekeurd voor foutief parkeren.

Sneek: aanhouding na geluidsoverlast
De politie heeft zaterdag om 23.40 uur de geluidsinstallatie van een 39-jarige inwoner van Heerenveen in beslag genomen. Terwijl de politie de Dubbel Regel inreed, galmden de klanken van Andre Hazes ze tegemoet. Na enkele waarschuwingen, waar geen gehoor aan werd gegeven, werd de installatie in beslag genomen. De eigenaar was het hier niet mee eens en begon de politie te beledigen. Hierop is de man, alsmede de geluidsinstallatie, overgebracht naar het bureau.

Joure: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie zag zondag omstreeks 01.00 uur een 20-jarige automobilist uit Heiloo met meer dan 140 km per uur over de A6 rijden. Op het verkeersplein te Joure kan de auto door de politie aan de kant van de weg worden gezet. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 420 ug/l, bij een beginnend bestuurder goed voor een rijverbod van zes uur en invordering van het rijbewijs.

Hurdegaryp/Leeuwarden: aanhouding verdachte
De politie heeft zondag omstreeks 02.00 uur een 43-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden. Net daarvoor kreeg de politie een melding dat de man met een mes en een op een vuurwapen gelijkend voorwerp had staan zwaaien in de Swagermanstraat te Hurdegaryp. Hierop was de man er in een auto vandoor gegaan. Op de Dammelaan in Leeuwarden werd de man door de politie aangehouden op verdenking van bedreiging met een wapen. Het vuurwapen werd niet gevonden in de auto, wel had de man te veel gedronken. Op het bureau blies hij 465 ug/l.

Heerenveen: aanrijding met dodelijke afloop
Zondag om 00.50 uur zag de politie, die net langs de plek van het ongeval reed, een auto in het water bij de Abe Lenstra Boulevard. De bestuurder, een 62-jarige inwoner van Oranjewoud, had het voertuig verlaten en moest nog circa 15 meter zwemmen naar de oever. De laatste meters gingen moeizaam, waarop een agent en een getuige te water zijn gegaan om het slachtoffer aan de wal te brengen. Hulp is vervolgens verleend door ambulancepersoneel, waarna het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De man is even later overleden in het ziekenhuis, vermoedelijk aan de gevolgen van een hartinfarct. Bureau ongevalanalyse van politie Fryslân doet onderzoek naar het ongeval. De brandweer heeft nog met duikers gezocht naar andere inzittenden, maar deze zijn niet aangetroffen.

Heerenveen: rijden onder invloed
De politie heeft zondag om 04.00 uur een 17-jarige bromfietser uit Joure gecontroleerd op het Zetveld. De jongen bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 760 ug/l, goed voor een rijverbod van 11 uur.

Surhuisterveen: getuigenoproep na vernielingen
Zondag om 01.50 uur kreeg de politie de melding dat ruiten waren vernield van een winkel aan de Gedempte Vaart. Ter plaatse gekomen bleek de linker etalageruit volkomen vernield, in twee andere ramen zaten grote gaten. De ruiten zijn vernield met tegels. Verschillende stukken tegels lagen binnen, waardoor ook enkele stellingen zijn vernield. Hierdoor is een flink aantal flessen sterke drank vernield. De totale schade twee ramen zijn 2.50 x 2.50 en een van 2.50 x 1 bedraagt circa 7.000 euro. Graag komt de politie in contact met getuigen of anderen die iets kunnen verklaren over de chaos die veroorzaakt is door de verdachte(n). Dit kan via het algemene nummer van politie Fryslân, telefoon 0900 8844.

Donkerboek: auto in sloot, drank in het spel
De politie vond zondag omstreeks 04.00 uur een auto in een droge sloot bij de Herenweg. Bij de auto werd niemand aangetroffen. Hierop is de auto afgesleept. Even later werd op De Pegge een 18-jarige inwoner van Oosterwolde aangetroffen. De man bekende dat hij had gereden en met de auto de sloot was ingereden. Op het bureau blies de man 170 ug/l, goed voor een rijvebod van twee uur.

Zwaagwesteinde: aanrijding met container
Zondag om 03.20 uur reed een 21-jarige automobiliste uit Zwagerbosch door de Rozenlaan. Daar reed de vrouw tegen een duidelijk zichtbare container van een bouwbedrijf aan. De vrouw verklaarde dat de ramen van de auto beslagen waren en dat ze onhandig met de ruitenwisser was geweest. De vrouw had de container volledig over het hoofd gezien, met een stevige botsing als gevolg. De vrouw en haar inzittende, een 24-jarige inwoonster van Buitenpost, zijn per ambulance, met onbekende verwondingen, overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Stiens: rijbewijs ingevorderd na drankgebruik en aanrijding De politie kreeg zondagochtend een melding dat een auto in een tuin stond geparkeerd van een woning aan de Wythusterwei. De bestuurder was vertrokken, maar al snel wees het spoor naar een 20-jarige inwoner van Britsum. De bestuurder moest blazen, met 845 ug/l als gevolg. Dit betekende voor de beginnend bestuurder een rijverbod van 12 uur, ook het rijbewijs is ingevorderd. Door de aanrijding is een boompje van de gemeente vernield, is de auto waarschijnlijk total loss en de tuin van de woning aan de Wythusterwei gedeeltelijk een ravage.

Leeuwarden: politie houdt twee straatrovers aan
De politie heeft zondagochtend uur een 17-jarige en een 15-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De twee worden ervan verdacht een 23-jarige inwoner van Leeuwarden te hebben beroofd van zijn portemonnee in de Gymnasiumstraat. Dit gebeurde omstreeks 04.15 uur. De verdachten vroegen geld aan het slachtoffer en gingen er vervolgens met zijn portemonnee vandoor. De politie is meteen gebeld door het slachtoffer en de politie was zeer snel ter plaatse. De twee verdachten konden even later worden aangehouden op de Verlengde Schrans, waarbij de een fietste en de ander achterop zat. De twee zijn overgebracht naar het bureau en ingesloten.