European Union



IP/06/920

Brussel, 4 juli 2006

Fusies: Commissie keurt voorgenomen overname van Carlson Wagonlit door CCI en OEP goed

De Europese Commissie heeft de geplande verwerving van gezamenlijke zeggenschap over Carlson Wagonlit, een onderneming die actief is in de reisorganisatiesector, door de Amerikaanse ondernemingen Carlson en One Equity Partners, een dochteronderneming van JP Morgan Company, krachtens de EU-concentratieverordening goedgekeurd. De Commissie concludeerde dat de voorgenomen transactie de daadwerkelijke mededinging in de Europese Economische Ruimte (EER) of een wezenlijk deel daarvan, niet aanzienlijk zou belemmeren.

Carlson Companies Inc (CCI) is een particuliere onderneming die diensten verleent in de marketing-, reis- en horecasector. CCI is exploitant en/of franchiseverlener van hotels, cruiseschepen, reisorganisaties en restaurants overal ter wereld.

One Equity Partners II, L.P (OEP) is een particuliere participatiemaatschappij die uiteindelijk onder de zeggenschap staat van JP Morgan Company, een leidinggevende algemene financiële-dienstenonderneming, die actief is in verschillende bedrijfssectoren, waaronder het zakenbankwezen, het beheer van financiële middelen en waardepapieren, activa- en vermogensbeheer, financiële diensten in detail, kaartdiensten en het commerciële-bankwezen.

Carlson Wagonlit B.V. (CWT) is actief op het gebied van reisbeheer en reisadviesdiensten in de hele wereld; haar klanten zijn ondernemingen, particulieren en overheidsdiensten. CWT stond vroeger onder de gezamenlijke zeggenschap van CCI en Accor. De voorgenomen transactie zou uiteindelijk uitmonden in een wijziging van het aandeelhoudersschap van CWT, waarbij Accor vervangen zou worden door OEP.

De voorgenomen transactie geeft geen aanleiding tot horizontale marktoverlappingen. CWT verstrekt diensten op het gebied van zakenreizen binnen de EER, en in mindere mate, vakantiereisdiensten in België en Frankrijk. CCI en OEP zijn binnen de EER niet actief in deze sectoren. Anderzijds is CCI werkzaam op verschillende markten die hoger gelegen zijn dan de reisorganisatieactiviteiten van CWT (hotels, cruisevaarten, en marketing-/adviesdiensten voor reisorganisaties). De Commissie concludeerde evenwel dat de geplande overname geen risico op een beperking van de concurrentie inhoudt, aangezien de verticale relaties tussen CCI en CWT reeds vóór de transactie bestonden.

Meer informatie over deze zaak is te vinden op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m84.html#m_42 34