Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

4 juli 2006

Aangepaste rondvaartboot in Utrechtse grachten?

Meer aandacht nodig voor recreatieve mogelijkheden minder validen

Een bezoek aan Utrecht, gecombineerd met een tochtje met een rondvaartboot door de Utrechtse grachten. Voor velen misschien vanzelfsprekend, maar voor minder validen vaak lastig. De overheid heeft een 'morele' verplichting' om dergelijke recreatieve mogelijkheden te ontwikkelen voor minder validen. Dat blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek van de Wetenschapswinkel Rechten naar een aangepaste rondvaartboot in Utrecht. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Rode Kruis Utrecht Midden door eerstejaars studenten van het Utrecht Law College (ULC). Het rapport wordt op 5 juli 2006 aangeboden aan mw.mr. Brouwer-Korf, burgemeester van Utrecht.

In Utrecht zijn al enkele initiatieven ontwikkeld om de toegankelijkheid van de stad voor minder validen te verbeteren. Zo is er in december 2005 tussen de gemeente Utrecht en een aantal belangenorganisaties een convenant gesloten waarin afspraken zijn vastgelegd over de toegankelijkheid en bruikbaarheid van openbare ruimten. Het onderzoek dat verricht is in opdracht van het Rode Kruis Utrecht Midden sluit aan bij deze ontwikkeling en vraagt aandacht voor de recreatieve mogelijkheden voor minder validen. Het Rode Kruis Utrecht Midden was geïnteresseerd in de juridische aspecten van het laten varen van een aangepaste rondvaartboot door de grachten van Utrecht.

Positieve verplichting

De vraag van het Rode Kruis Utrecht Midden was aanleiding voor de Wetenschapswinkel Rechten om studenten van het ULC te benaderen. Acht studenten hebben vervolgens in kaart gebracht met welke juridische aspecten het Rode Kruis Utrecht Midden rekening moet houden als zij een aangepaste boot door de Utrechtse grachten wil laten varen. Zo heeft een groep onderzocht of een gemeente verplicht kan worden mee te werken aan de realisatie van de boot. De Verenigde Naties gaven al in 1975 aan dat minder validen ook recht hebben op sociale, creatieve of recreatieve activiteiten (resolutie 3447 van 9 december 1975). Een dergelijke recreatieve mogelijkheid biedt zich aan, deze vergt vrijwel geen aanpassingen aan de historische binnenstad, maar maakt wel maatschappelijke integratie mogelijk. 'Uit een aanbeveling van de Raad van Europa is ook af te leiden dat nationale overheden recreatieve mogelijkheden moeten ontwikkelen voor minder validen. Deze resolutie is niet juridisch bindend, maar er gaat wel een morele verplichting van uit', aldus de studentonderzoekers Marije Louisse en Myrthe Uittenboogaard.

Positieve houding gemeente

Het hoofd van de Wetenschapswinkel Rechten, Rebecca van Musscher, zegt blij te zijn met het feit dat de burgemeester het onderzoek in ontvangst wil nemen. 'De burgemeester heeft zich blijvend geïnteresseerd getoond in het project. Ook hebben de studentonderzoekers tijdens het onderzoek veel medewerking gekregen van medewerkers van de gemeente. De gemeente Utrecht heeft dus al die tijd een positieve houding gehad. Wij hopen dan ook dat dit rapport een aanzet is voor de verdere realisatie van de boot. En dat dit Utrechtse initiatief als voorbeeldfunctie voor andere historische steden kan dienen!'

Meer informatie:

Roy Meijer (030) 253 3705, r.e.t.meijer@uu.nl of Rebecca van Musscher, (030) 253 7291, r.vanmusscher@law.uu.nl. Een samenvatting van het onderzoek is beschikbaar.

Voor meer informatie over het Utrecht Law College zie onder andere het persbericht dat is uitgebracht naar aanleiding van de opening: http://62.148.175.94/pona/bekijkpers.cfm?style=standaard&persberichtid=324

De Wetenschapswinkel Rechten heeft als taak een brugfunctie te vervullen tussen Universiteit en Maatschappij. Zij maakt wetenschappelijk juridisch onderzoek toegankelijk voor non-profit organisaties. De Wetenschapswinkel is verbonden aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht.