GGD Groningen


voorkoming van gezondheidsproblemen

Hittegolf: tips ter voorkoming van gezondheidsproblemen Gepubliceerd: 04 juli 2006, 09:44
Nederland en ook Groningen zucht en puft onder de warmte van de laatste dagen. De warmte houdt nog even aan en kan voor gezondheidsproblemen zorgen. GGD Groningen zet een aantal praktische tips op een rij om problemen te voorkomen.

Tips te voorkoming van gezondheidsproblemen door de hitte:
- Drink koele dranken zonder alcohol en cafeïne.


- Drink een liter per dagdeel, zelfs als u geen dorst hebt. Drink meer als u minder plast en als de urine donkergeel is.


- Tomatensap, melk en ijs bevatten een geschikte hoeveelheid zout. Extra zout of drop zijn meestal niet nodig. Fruit en vruchtensappen zijn goede leveranciers van kaliumzouten.


- Vermijd inspanning. Geen sport bij meer dan 30 graden of in de zon bij meer dan 28 graden.


- Draag luchtige kleding.


- Zoek buiten een plek in de schaduw en in de wind. Neem steeds een fles water mee.


- Zoek in huis de meest koele ruimte op. Scherm de ramen af zodra de zon erop schijnt. Maak zo mogelijk het dak telkens nat.


- Probeer niet de smog buiten te houden. Open de ramen wanneer dat verkoeling brengt. Gebruik anders een ventilator. Zet de hele nacht zoveel mogelijk ramen wijd open. Sluit de ramen in de morgen zodra de lucht buiten warmer aanvoelt dan buiten.


- Laat nooit een kind alleen thuis of in een geparkeerde auto.


- Bezoek alleenstaande zieken en ouderen die zichzelf niet goed kunnen redden, 1 à 2 maal per dag en zorg dat ze voldoende drinken. Laat ze een ventilator gebruiken.


- Raadpleeg bij twijfel de huisarts.