KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

3-7-2006

Uitzending Olympisch Test Event, Qingdao, China

Uitzending Olympisch Test Event.

In augustus worden de eerste voor-Olympische wedstrijden gezeild in het Chinese Qingdao. Het zeilen zal in 2008 niet plaatsvinden in Beijing omdat er geen geschikt zeilwater in de buurt is. Daarom is gekozen voor Qingdao, een grote havenstad aan de Chinese zee gelegen op 500 kilometer van Beijing.

Nederland zal deelnemen aan het Test Event 2006 in 4 klassen: RSX, Yngling, Tornado en Laser. Het doel van de uitzending is informatie vergaren over de te verwachten omstandigheden. Qingdao staat bekend als een plek waar in de maand augustus weinig (tot zeer weinig) wind is. Windkracht en -patronen, golfslag, deining en stroom zijn zaken waar interesse naar uit gaat.

Op de Olympische surfplank, de RSX, zullen Joeri van Dijk en Casper Bouman deelnemen. Zij worden als gewoonlijk begeleid door Jochem Brenninkmeijer. In de Yngling is gekozen voor het sturen van 1 boot. De bemanning van de boot zal bestaan uit 3 leden van de 9 dames tellende kernploeg. Maurice Paardenkooper maakt die keuze en zal de coaching doen in China. Daarnaast maken ook Mitch Booth en Herbert Dercksen in de Tornado van de mogelijkheid gebruik om kennis te maken met het Olympisch zeilwater voor 2008. De 470 zeilers zullen niet deelnemen. Zij laten de voorbereiding op het wereldkampioenschap begin september in Rizhao (óók in China) prevaleren.

In de Laserklasse is gekozen voor een experimentele uitzending; de kersverse Europees kampioen in de Laser Radiaal, Steven Le Fevre. In eerste instantie zou Eduardo van Vianen deelnemen. Zijn goede
resultaten in Hyères (11) en op de Holland Regatta (6) waren
aanleiding voor de uitnodiging. Eduardo besloot in tweede instantie toch niet deel te nemen. Het feit dat logistiek al rekening was gehouden met deelname van een Laser (container, inschrijfgeld ) was aanleiding voor het opzetten van dit experiment met de vraag die veel zeilers bezig houdt sinds de keuze voor deze locatie:

Hoe groot is het gewichtsvoordeel in Qingdao?

De vraag is heel interessant voor alle zwaardboot klassen.
Benodigdheden: een extreem lichte Laserzeiler van hoog niveau. Desgevraagd hoefde Mark Littlejohn, project manager van Laser project 2012 niet lang na te denken: Steven Le Fevre. Steven is 62 kilo en werd onlangs Europees Kampioen in de Laser Radiaal. Na instemming van het NOC*NSF is Steven benaderd en hij zegde direct zijn medewerking toe. Steven zal net als de andere leden van het team een rol spelen in het vergaren van locale kennis. Deze uitzending verandert niets aan zijn plannen voor een overstap naar de 49-er of 470. De Laser
Standaard is onder normale windomstandigheden geen optie voor Steven.

Jaap Zielhuis is enthousiast over het experiment: Er doen al jaren allerlei indianenverhalen de ronde over Qingdao. Dit geeft ons de kans te kijken of je er inderdaad mee wegkomt als je ruim 10 kilo lichter bent. Natuurlijk zijn omstandigheden niet ieder jaar hetzelfde, maar het geeft een goede indicatie. We lopen ook het risico dat het er een paar dagen meer dan 10 knopen wind staat en dat Steven uit zijn boot waait. Maar ook dan hebben we veel geleerd.

Internetadres: www.sailing2008.org