Perfetti Van Melle bereikt akkoord over overname Chupa Chups

Perfetti van melle benelux b.v

GEZAMENLIJK PERSBERICHT

Perfetti Van Melle bereikt akkoord over overname Chupa Chups

Barcelona, 4 juli 2006


- De overname versterkt de concurrentiepositie van Chupa Chups en creëert de mogelijkheid om haar merken wereldwijd uit te bouwen binnen een groep die in de wereld toonaangevend zal zijn in zoetwarenmerken;

- De unieke eigenschappen van Chupa Chups blijven voortbestaan binnen een groter familiebedrijf met een in grote mate overeenkomstige bedrijfsfilosofie;
- Het Spaanse hoofdkantoor en de Spaanse fabrieken blijven in Spanje.

Perfetti Van Melle heeft overeenstemming bereikt met Chupa Chups om 100% van de groep over te nemen. Het doel van de overname is het verbeteren van de wereldwijde positie van de merken Chupa Chups(r) en Smint(r). Het versterkt de concurrentiepositie van de nieuw te vormen groep in een markt die steeds veeleisender wordt. Het hoofdkantoor in Cataluña en de belangrijkste fabrieken blijven in Spanje.

De wereldwijde zoetwarensector consolideert in een hoog tempo. De behoefte om efficiënt en winstgevend te opereren en om miljoenen outlets in de wereld te voorzien van producten, noodzaakt bedrijven tot het zoeken naar distributiekracht, kritische massa en een uitgebreide portfolio met leidende en gevarieerde merken.

De zoektocht van Chupa Chups naar de best passende partner leidde uiteindelijk naar de Italiaans-Nederlandse groep waarmee al meer dan 10 jaar uitgebreide banden bestaan, onder andere door de joint-ventures in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland en een distributieovereenkomst in Polen. De combinatie van activiteiten zorgt voor aanzienlijke groeimogelijkheden voor de groep en de merken van Chupa Chups kunnen gebruik maken van het sterke internationale distributienetwerk van Perfetti Van Melle. Daarnaast zien beide partijen een goede fit in de bedrijfsfilosofieën.

Perfetti Van Melle is een particuliere onderneming die zoetwaren en kauwgom produceert en distribueert in meer dan 130 landen onder bekende merken zoals Mentos(r), Alpenliebe(r), Frisk(r), Fruittella(r), Golia(r), Happydent(r) en Vivident(r). In 2005 behaalde Perfetti Van Melle een netto omzet van EUR 1,4 miljard. Wereldwijd werken er ruim 12.000 mensen bij het concern dat vestigingen heeft in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. De Perfetti Van Melle groep heeft hoofdkantoren in Lainate (Italië) en Breda (Nederland).

Perfetti nam in 2001 Van Melle over. Het nieuwe bedrijf werd een van de toonaangevend bedrijven in de wereldwijde zoetwarenmarkt. De succesvolle manier waarop Perfetti deze overname heeft begeleid en de wijze waarop met de bijkomende gevoeligheden is omgegaan zet een uitstekend precedent voor deze overname.

Deze overeenkomst onderschrijft het commitment van het bedrijf naar de overheid, haar medewerkers en de vakbonden, in het bijzonder met betrekking tot de geplande investering in een nieuwe fabriek in San Esteve Sesrovires. De marketing- en innovatiecentra van Chupa Chups en Smint blijven in Spanje.

Als reactie op de overname zegt Augusto Perfetti: 'de overname van deze vooraanstaande groep resulteert in een significante versterking van onze positie als toonaangevende zoetwarenproducent in de wereld en het diversifieert onze portfolio. Met onze zoetwarenfocus verwachten we dat de merken van Chupa Chups, bekend en geliefd bij consumenten over de hele wereld, verder zullen groeien binnen de Perfetti Van Melle familie. De overname leidt tot synergie met onze eigen merken en bouwt het verkoop- en distributiepotentieel verder uit in bestaande markten en nieuwe markten.'

Xavier Bernat, President van Chupa Chups: 'deze overname versterkt de concurrentiepositie van ons bedrijf en verzekert een goede toekomst voor de merken Chupa Chups(r) en Smint(r) met een positief perspectief voor onze medewerkers en onze fabrieken.'

Op verzoek van Perfetti Van Melle blijven Xavier en Marcus Bernat betrokken bij de onderneming om een efficiënte overgang en integratie te bewerkstelligen.

Na een winstgevend 2005 groeide de omzet van Chupa Chups in de eerste helft van 2006 met 6%, bijna het dubbele van het gemiddelde van de industrie. Daarnaast heeft het recentelijk Smint Gum en Chupa Chups Mini geïntroduceerd waarbij de reactie van consumenten veelbelovend en positief waren.

De overname is pas definitief nadat de mededingingsautoriteiten toestemming hebben gegeven.


----
Perfetti Van Melle werd geassisteerd door Citigroup als financieel adviseur en door Clearly Gottlieb Steen & Hamilton LLP als juridisch adviseur. Voor aspecten aangaande Spaans recht werd zij bijgestaan door Araoz & Rueda.

Chupa Chups werd geassisteerd door AZ Capital en Rothschild as financieel adviseurs en Clifford Chance als juridisch adviseur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Kees de Waard, General Manager Perfetti Van Melle Benelux B.V. Telefoonnummer: +31 76 52 75 445