Politie Midden- en West Brabant

Veiligheidsmonitor Rijk gaat Politiemonitor bevolking vervangen

TILBURG, 4 juli 2006

Het afgelopen jaar voelde iets minder dan een kwart van de bevolking van Nederland zich wel eens onveilig en dat is beduidend minder dan in het jaar daarvoor. Het zijn met name de plekken waar jongeren rondhangen die als onveilig worden ervaren. Ook in de regio Midden en West Brabant is het veiligheidsgevoel van de burgers wederom verbeterd.

Dit zijn resultaten uit de Veiligheidsmonitor Rijk (VMR). Het gaat om een nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Justitie. Dit onderzoek komt in de plaats van eerdere afzonderlijke onderzoeken over onveiligheid en slachtofferschap in Nederland, zoals de Politiemonitor Bevolking (PMB). Het onderzoek is een verbeterde meetmethode en werd dit jaar voor het eerste keer in Midden en West Brabant uitgevoerd. De VMR gaat komende jaren inzicht geven in ontwikkelingen op gebied van gevoelens van de burger inzake veiligheid en het functioneren van de politie.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt onder andere dat verkeersoverlast, overlast van hangjongeren, overlast op straat door dronken mensen en drugsoverlast niet meer of minder is als in 2005. Ongeveer een kwart van de inwoners boven de 15 jaar is in 2005 wel eens slachtoffer geweest van een delict en dat is evenveel als in het jaar daarvoor. Toch is in Nederland en ook in Midden en West Brabant het aantal gepleegde delicten wederom afgenomen.

Volgens de VMR werd ruim een derde van alle voorvallenbij de politie gemeld. Van een kwart van alle voorvallen werd echt aangifte gedaan. Ook dit beeld is ten opzichte van 2005 niet veranderd.

Het functioneren van de politie en de zichtbaarheid op straat is niet wezenlijk veranderd. In Midden en West Brabant is die zichtbaarheid minder dan gemiddeld in Nederland. Eén op de drie Nederlanders zegt dat men de politie wel vaker in de straat wenst te zien.

In Midden en West Brabant is het aantal burgers dat zeer tevreden is over de politie gedaald. Hetzelfde beeld geldt ook voor de beschikbaarheid van de politie. Voor de korpsleiding komt de daling van tevredenheid als een verrassing, temeer omdat het korps afgelopen jaren flinke investeringen heeft gedaan op het gebied van service en aanwezigheid naar de burgers.

Reactie korpschef

Een eerste reactie van korpschef Frans Heeres: Ik ben blij dat het veiligheidsgevoel in onze regio opnieuw is toegenomen en nu beter is dan ooit tevoren. Wat me dwars zit is dat burgers minder tevreden zijn over de contacten die wij met ze hebben. Op zich is dat geen onbekend signaal. We zijn op veel fronten dan ook hard bezig om de organisatie contactueler te maken. Onderzoeksbureau Intomart GfK heeft op ons verzoek nader onderzoek gedaan. De eerste onderzoeksresultaten geven mij de mogelijkheid om direct concrete maatregelen te nemen, waaronder het nog verder investeren in de kwaliteit van het politiecontact. Al eerder dit jaar hebben we daar al een start in gemaakt door 60 extra baliemedewerkers aan te stellen.

Auteur: Enny de Wit