Mentor Graphics installeert ontwerpomgeving bij DevLab

Fhi

Coöperatief researchlab krijgt meest geavanceerde software tools

Coöperatief researchlab krijgt meest geavanceerde software tools

Development Laboratories, het coöperatieve researchlab van twaalf high-end ontwikkelbedrijven, is een samenwerking aangegaan met één van de meest vooraanstaande leveranciers van ontwerpsoftware, Mentor Graphics. Beide partijen zijn overeengekomen dat Mentor Graphics haar meest geavanceerde systemen installeert in het DevLab in Eindhoven. Als tegenprestatie zal DevLab voor relaties van Mentor Graphics trainingen faciliteren op de DevLab-locatie, op de campus van de TU Eindhoven. Op die locatie droeg op vrijdag 30 juni Frank Schoonen, general manager van Mentor Graphics in Nederland de toegang tot de ontwerpomgeving officieel over aan DevLab-voorzitter Peter Adema.

De samenwerking tussen beide partijen is uniek en kon tot stand komen via de relatie die zowel de bedrijven die DevLab vormen als Mentor Graphics hebben met FHI, federatie van technologiebranches. DevLab kwam vorig jaar, februari 2005, van de grond dankzij een initiatief van de FHI-branchegroep Development Club. Mentor Graphics is al jarenlang aangesloten bij de Nederlandse brancheorganisatie voor Industriële Elektronica van FHI.

Mentor Graphics biedt DevLab toegang tot alle beschikbare elektronica- ontwerptechnologie die op dit moment state of the art is. Dat geldt zowel voor board design, ic design, embedded design als high level design. In de researchomgeving is de laatste categorie waarschijnlijk het meest interessant. De tooling voor high level design omvat system vision tools, voor het beschrijven en analyseren van systeemarchitectuur en synthese tools voor synthese van ANSI C++ code rechtstreeks naar HDL, Hardware Description Language.

Ik ben zeer enthousiast over het succes van de Nederlandse hightech elektronica-industrie en ben ervan overtuigd dat het verschaffen van toegang tot best-in-class ontwerpgereedschappen de resultaten van DevLab zullen versnellen, aldus Frank Schoonens, general manager van Mentor Graphics BV. Zowel het Nederlandse Mentor-team als de mensen uit onze productdivisies zijn beschikbaar om DevLab te ondersteunen om het vereiste productiviteitsniveau te bereiken dat onze commerciële klanten verwachten.

Simon Bloch, general manager van de Design Creation and Synthesis divisie van Mentor Graphics, voegt daaraan toe dat Mentor Graphics het belang van wetenschappelijke onderzoeksprogrammas gekoppeld aan commerciële productontwikkeling onderschrijft. Door het beschikbaar stellen van toonaangevende tools zoals Catapult Synthesis, speelt Mentor een belangrijke rol in de missie van DevLab op het gebied van onderzoek en commerciële technologieontwikkeling.

Zowel de huidige nieuwe voorzitter van DevLab, Peter Adema, als zijn voorganger Siebren de Vries, die de contacten legde met Mentor Graphics, bleken in hun nopjes over de samenwerking met de softwareleverancier.
Vanzelfsprekend is het voor DevLab van het grootste belang haar onafhankelijkheid te bewaren en te bewaken. Maar voor Mentor Graphics is hier ook zoveel te winnen, dat er sprake is van een fair deal en zeker niet van filantropie meent Siebren de Vries. Ik kan me heel goed voorstellen dat we met meer partijen op een vergelijkbare basis tot samenwerking komen voegt Peter Adema er aan toe. We kunnen en moeten daarbij kritisch en selectief blijven. Het DevLab-initiatief trekt veel aandacht van allerlei partijen die er graag mee zouden willen pronken. We gaan dus niet over één nacht ijs bij het aangaan van commitments.

Uiteraard hebben de DevLab-bedrijven zich verplicht de tooling die nu beschikbaar komt niet te gebruiken voor commerciële projecten. Het DevLab is opgezet om voor de participerende bedrijven preconcurrentieel onderzoek te verrichten. Het onderzoeksprogramma richt zich op technologieën als energy scavaging, ad-hoc-sensorcommunicatienetwerken, polymere bewegingstechnologie als enabling technologies. DevLab kent samenwerkingsverbanden met de universiteiten van Amsterdam, Delft, Eindhoven en Leiden en ook met de hogescholen HAN, Arnhem/Nijmegen, Fontys, Eindhoven, Saxion, Enschede/Deventer en Windesheim, Zwolle. De bedrijven die deelnemen in Development Laboratories zijn Almende, Betronic, Chess, Connect, Mediatronix, NBG Industrial Automation, Salland Electronics, Van Mierlo, Protonic, PTS Software, Technobis en Vitelec.