Ingezonden persbericht


Nieuws - Persbericht

Eerste hittegolf dit jaar een feit

04 juli 2006 - In De Bilt is om 12:01 uur voor de derde achtereenvolgende dag de tropische temperatuur van 30 graden bereikt. Het is tevens de vijfde zomerse dag op rij (meer dan 25 graden in De Bilt) en daarmee is de eerste hittegolf van dit jaar een feit. Het ziet er naar uit dat deze hittegolf in de komende dagen aanhoudt. Een hittegolf is in Nederland een periode van minstens vijf dagen met in De Bilt zomerse temperaturen (25,0 graden of meer) waarvan er minstens drie tropisch zijn (30 graden of meer). Sinds vrijdag 30 juni is de temperatuur in De Bilt boven de 25 graden gekomen, sinds zondag 2 juli boven de 30 graden. Zodra de hittegolf vandaag een feit is, houdt deze aan zolang de temperatuur in De Bilt boven de 25 graden blijft uitkomen.

Ook vorig jaar leverde de zomer een hittegolf op, toen al in juni. De 21e eeuw heeft al vier hittegolven op haar naam staan en sinds 1901 telde het KNMI 36 hittegolven van sterk wisselende lengte. De langste hittegolf (18 dagen) beleefde ons land in juli/augustus 1975. Een zomer kan meerdere hittegolven opleveren, de zomer van 1947 telde er zelfs vier (zie nader verklaard- hittegolf en verder lezen - hittegolven sinds 1901).

Vaker tropisch
Volgens de nieuwe klimaatscenario's die het KNMI onlangs bekend maakte neemt de kans op hitte de komende decennia toe. De vier klimaatscenario's laten rond 2050 in de zomer een opwarming zien tussen 0,9 en 2,3 graden. Het aantal zomerse en tropische dagen neemt dan ook sterk toe. Nu telt De Bilt (gemiddeld over 1976-2005) 24 zomerse en 4 tropische dagen. In 2050 zou De Bilt volgens de nieuwe klimaatscenario's gemiddeld tussen de 30 en 47 zomerse dagen tellen en 7 tot 14 tropische dagen (zie verder lezen klimaatscenario's temperatuur).

Droogte
In ons land is het niet alleen warm en zonnig maar ook droog, vooral in het oosten. Veel plaatsen in Oost-Nederland kregen in juni nog geen 10 mm; op de vliegbasis Twenthe viel maar 5 mm! Zoiets komt zelden voor: in de meetreeksen van ruim honderd jaar is het maar drie keer eerder voorgekomen dat een groot gebied als nu in het oosten zo weinig neerslag kreeg.

Droogtebericht: rivierafvoeren, watertemperaturen en grondwater De watertemperaturen van de Rijn bij! Lobith en de Maas bij Eysden zijn volgens Rijkwaterstaat/RIZA de afgelopen week sterk gestegen en inmiddels rond de 25 respectievelijk 24 graden. De komende dagen zal de watertemperatuur nog verder oplopen. Op dit moment zijn er nog geen problemen met koelwater; de reservecapaciteit voor de energievoorziening is op het normale niveau.

De afvoeren van de grote rivieren zijn momenteel iets kleiner dan normaal, maar nog niet verontrustend. Wel zal naar verwachting de afvoer van de Maas de komende tijd gaan dalen. De afvoer van de Rijn daalt ook, maar slechts licht.

De grondwaterstanden zijn de afgelopen maand sterk gedaald, met name in het Oosten van het land, en zullen de komende periode verder uitzakken. Voor de landbouw betekent dit dat op steeds grotere schaal beregend wordt (zie externe links- droogtebericht).

Zonkracht
De zonkracht, een maat voor de hoeveelheid UV-straling, bereikt deze dagen waarden tussen 7 en 8. Dat zijn de hoogste waarden die in ons land mogelijk zijn. De huid verbrandt dan sneller dan bij een lage zonkracht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harry Geurts of Monique Somers, persvoorlichting KNMI, telefoon 06 53214364 of 030 2206317 of 030 2206386. E-mail: Persvoorlichting. Persbericht: KD 06/15
Eerste uitgave: 03-07-06