Gemeente Ede

nummer 139 / Ede, 4 juli 2006

Uitvoeringsplannen voor integraal wijkbeheer

EUR 150.000 voor activiteiten in Ede-West

Het college van burgemeester en wethouders gaat de gemeenteraad voorstellen om voor de uitvoering van plannen in Ede-West EUR 150.000 beschikbaar te stellen. Zodra de bewoners overeenstemming met elkaar hebben over de activiteiten in hun wijk, moeten ze direct met de uitvoering kunnen beginnen. Het college wil niet afwachten totdat alle plannen concreet zijn, maar slagvaardig met alle initiatieven kunnen omgaan. Daarvoor is het nodig om van tevoren over voldoende geld te beschikken.

De afgelopen maanden stelden de bewoners van Ede-West samen met een gespecialiseerd bureau een wijkvisie op. In deze visie staan kenmerken van de wijk en verbeterpunten voor de toekomst. Een belangrijke conclusie van bewoners en professionals is dat Ede-West een plezierig woongebied is. De wijk kent relatief veel openbare ruimte waaraan de bewoners graag samen met de gemeente een invulling geven. Verder hebben bewoners aandacht gevraagd voor de voorzieningen voor ouderen, jongeren en kinderen.

Proces
In de gesprekken die daarop volgden, hebben bewoners nog eens tientallen verbeterpunten voorgesteld en wensen geuit. Alle verbeterpunten werken de bewoners in de komende tijd uit. Elke buurtvereniging doet dat voor zn eigen buurt. De Vogelbuurt is de enige buurt waarvan de vereniging nog in oprichting is. Uiteindelijk bespreekt men alle plannen met elkaar om vervolgens de prioriteit vast te stellen. De bewoners worden hierbij geholpen door de wijkbeheerder, de wijkagent, de woonconsulent, de buurtopbouwwerker en de milieuwacht.

Verbeterpunten
De ideeën van de buurtverenigingen zijn zeer divers. Sommige verbeterpunten hebben betrekking op de inrichting van de openbare ruimte en de verkeerssituatie in de wijk. Er zijn ook plannen voor concrete activiteiten, waaronder een straatspeeldag, jongerenactiviteiten, een ideeënbus, een nieuwsbrief en een website. Tot slot willen verenigingen ook actief scholen betrekken bij de leefomgeving en met elkaar de handen uit de mouwen steken om de wijk mooi te houden (onder meer door stoepen te vegen). De gemeenteraad besluit in september of zij het budget beschikbaar wil stellen. Het is de bedoeling dat direct daarna de eerste activiteiten worden uitgevoerd.

---