Rechtbank Haarlem


Geen zware mishandeling bewezen na beet door met HIVvirus besmette verdachte

De meervoudige strafkamer van de rechtbank heeft op 4 juli 2006 een verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van 308 dagen met aftrek van het voorarrest. Aan verdachte was (onder meer) telastegelegd dat hij op 13 augustus 2005 in discotheek Fire in Leeuwarden geprobeerd had twee personen zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Verdachte die HIV-besmet is, zou dat gedaan hebben door de slachtoffers te bijten. De rechtbank achtte de poging tot zware mishandeling niet bewezen.
Met betrekking tot het eerste slachtoffer overwoog de rechtbank dat er geen aanmerkelijke kans op zwaar lichamelijk letsel was geweest. Verdachte had tot kort voor het incident virusremmers geslikt. De getuige-deskundige had (onder meer) verklaard dat de overdracht van het HIV-virus door middel van bijten op de laagste plaats staat. Wel achtte de rechtbank de mishandeling bewezen.
Ten aanzien van het tweede slachtoffer werd verdachte zowel van de poging zware mishandeling als de eenvoudige mishandeling vrijgesproken. Het slachtoffer had in zijn aangifte verklaard dat verdachte geprobeerd had hem te bijten en dat hij niet zeker wist of verdachte had doorgebeten. Een geraadpleegde arts heeft ook niet kunnen vaststellen of verdachte gebeten had.
Voorts achtte de rechtbank nog bewezen dat verdachte de toiletjuffrouw had mishandeld en dat hij verzet had gepleegd bij zijn aanhouding. Voorts verbleef hij in Nederland terwijl hij tot ongewenst vreemdeling was verklaard.

LJ Nummer

AY0188

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 4 juli 2006 Naar boven