Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Het Wieringer landschap in de uitverkoop: Wieringerrandstad geboren

Zaandam, 04 juli 2006 - *De Milieufederatie Noord-Holland vindt dat door realisatie van 2100 woningen in het Wieringerrandmeer en de verruiming van bouwmogelijkheden aan de randen van Den Oever en Hippolytushoef de landschappelijke kwaliteiten van het Wieringen ernstig worden aangetast. Rust, ruimte en duisternis geven thans aan het gebied een extra dimensie. Als het aan de provincie en de gemeenten Wieringen en Wieringermeer ligt, gaan die kwaliteiten van de Kop van Noord-Holland nog verder achteruit.

Wieringen wordt geroemd om haar mooie landschap. In het streekplan Noord-Holland- Noord kreeg het gebied niet voor niets het predikaat landschapsparel opgespeld. Het Wieringerrandmeer moet van Wieringen weer een echt eiland maken. Een lovenswaardig plan, waar de Milieufederatie niet op tegen is. Natuurlijk moet het plan betaald worden. Overheden en projectontwikkelaars verzonnen een plan dat voor een groot deel binnen het van te voren afgesproken plangebied moet worden terugverdiend met de bouw van 2100 woningen. Door het project neemt niet alleen de omvang van de totale bevolking in de regio met meer dan de helft toe, ook de verstening zal duidelijk te zien zijn. De Milieufederatie is van mening dat de schaal waarop de veranderingen worden voorgesteld, niet passen bij de kleine schaal van Wieringen. Bovendien wijken de ambities sterk af van wat binnen de regionale woonvisie is toegestaan en wat binnen het streekplan is geprognosticeerd op basis van het migratiesaldo nul. Diezelfde regionale woonvisie spreekt juist over rust en ruimte bij het karakteriseren van de kernkwaliteiten van de Kop van Noord-Holland.

De Milieufederatie pleit dan ook voor maximaal 800 woningen in het plangebied van het Wieringerrandmeer en geeft het advies aan gemeenten en provincie om te bouwen conform de prognose migratiesaldo nul uit het streekplan Noord-Holland Noord en om buiten het plangebied op zoek te gaan naar andere financieringsbronnen. Behoud van schoonheid van het gebied is immers een verantwoordelijkheid die de gehele provincie aangaat.

Einde persbericht

bijlage: Lichtbronnenkaart Noord-Holland.
De gebieden waar het nog relatief donker is, zijn met de kleuren zwart, grijs en donker paars aangegeven. De Kop van Noord-Holland scheidt zich duidelijk in positieve zin af van de rest van de provincie door de aanwezigheid van zwarte en grijze gebieden.

De hoogste duisterniscategorie is zwart. Dit staat voor het absolute donker. Zwart komt alleen nog maar voor boven grote wateroppervlakten en op enkele plekken boven land in de Kop van Noord-Holland. De op een na hoogte duisterniscategorie, voorgesteld door de kleur grijs, komt alleen nog maar voor in de Kop van Noord-Holland. Donker paars staat voor bijna donker. De witte, rode, gele, groene en lichtblauwe kleuren geven een situatie weer met een door kunstlicht gedomineerde nachtelijke hemel. De kleuren donkerblauw en lichtpaars geven intermediaire situaties aan. Regionale woonvisie:
Autonome woningbehoefte volgens Provincie voor beide gemeenten (migratiesaldo=0) is 750 woningen 2005-2015 (75 per jaar) De ambitie van beide gemeenten wijkt af van die van de Provincie en stijgt met 460 woningen tot 1210 woningen 2005-2015. (120 per jaar) Voor alleen het Wieringerrandmeer worden thans 2100 woningen voorzien (-2020) (140 per jaar). Dit wijkt af van zowel de Provinciale prognose als het voorstel van de gemeenten in de regionale woonvisie.

Voor meer informatie (