Gemeente Utrecht

Maximaal resultaat door combinatie van gelden Pechtold en Vitale Coalitie

Utrecht selecteert Overvecht voor extra geld Pechtold

Het extra geld dat minister Pechtold beschikbaar stelt voor probleemwijken gaat in Utrecht naar de wijk Overvecht. De werkloosheid is er hoog, er is veel stille armoede en het sociaal isolement is groot. Doel van de zogenoemde 'impulsregeling Sociale Herovering' is inwoners weer te mobiliseren en de negatieve spiraal in de wijk te doorbreken.

Eind juni is Utrecht door minister Pechtold uitgenodigd om een plan in te dienen voor één wijk die nu nog achterblijft op het gebied van leefbaarheid en veiligheid, maar waar wel de wil bestaat om er uit te komen. Deze uitnodiging is verstuurd naar de twaalf steden met de grootste probleemwijken. Per stad is ¤ 2 miljoen beschikbaar. Deze extra gelden van minister Pechtold zijn met name bedoeld om mensen weer te betrekken bij het wel en wee van elkaar en de wijk.

De regeling richt zich op participatie/ sociale activering en het vergroten van de (sociale) veiligheid.

Alhoewel er meerdere gebieden in Utrecht zijn die extra geld kunnen gebruiken, is de keuze op Overvecht gevallen. De opzet van de wijk (veel hoogbouw met grote stukken groen ertussen) werkt anonimiteit in de hand, er is veel werkloosheid en stille armoede, en veel bewoners verkeren in een sociaal isolement. Daarnaast is Overvecht door het kabinet ook aangewezen als een van de acht pilotwijken voor de nieuwe aanpak van verbetering van de leefbaarheid in kwetsbare wijken (Nieuwe Vitale Coalities). Marka Spit, wethouder Sociale en Economische Zaken: "Door deze twee initiatieven in één wijk uit te voeren denkt Utrecht een maximaal resultaat te kunnen realiseren. 'Meedoen' is het centrale woord voor de wijk en dat sluit ook goed aan bij de impulsregeling voor Sociale Herovering. Ondanks dat het vakantieperiode is, wil de gemeente de bewoners via de wijkraad en het bewonersplatform Overvecht zo goed mogelijk bij het opstellen van dit plan betrekken. Enthousiasme en draagvlak in de wijk zijn immers van groot belang voor de beoordeling en het succes van het plan."

De gemeente Utrecht zal het plan voor de ¤ 2 miljoen van Pechtold op 18 augustus bij het Rijk indienen. Utrecht gaat er van uit dat het aftreden van minister Pechtold, vorige week, geen gevolgen heeft voor het beschikbaar stellen van deze extra gelden.

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annemieke Vermeulen, bestuurscommunicatie, 030 286 11 55.