Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

DigiRaad wil meer aandacht voor internet in het onderwijs

Leidschendam, 4 juli 2006 - Tijdens de oprichtingsvergadering op 3 juli jl. heeft de DigiRaad besloten zich het komende jaar te richten op het stimuleren van internet in het onderwijs. Kinderen moeten al op jonge leeftijd (vanaf groep 4) spelenderwijs via het onderwijs geleerd worden wat zij met internet kunnen. Pas als kinderen het medium snappen, kunnen ze de gevaren ervan beter inzien en zullen zij bewuster omgaan met internet, zo stelt de DigiRaad.

De DigiRaad is gisteren voor het eerst bijeengekomen om te praten over bewuster gebruik van internet en andere digitale middelen onder jongeren. In de vergaderzaal van de minister van Economische Zaken in Den Haag kwamen de jongeren tot de conclusie dat het gebruik van internet meer en beter geïntegreerd moet worden in het onderwijs. Hoewel jongeren zichzelf snel dingen eigen maken, is het van belang dat zij via onderwijs ontdekken dat ze nog niet alles weten. Daarnaast wil de DigiRaad er achterkomen wat jongeren nu eigenlijk als 'onveilig' ervaren. Hier moet volgens hen onderzoek naar gedaan worden. Deze punten worden de komende maanden verder uitgewerkt. Eind augustus/ begin september komt de DigiRaad opnieuw bijeen om haar prioriteiten aan te scherpen. Eind dit jaar moet er een eerste advies liggen aan de nieuwe regering.

Directeur-generaal Mark Frequin (Ministerie van Economische Zaken), aanwezig bij de vergadering, is blij met de oprichting van de DigiRaad. "Als we zelf hadden geweten wat jongeren bezighoudt, hadden we jullie niet gevraagd", is zijn antwoord op de vraag waarom de overheid advies wil van de DigiRaad. Volgens Frequin is het van belang om een goede balans te vinden tussen vrijheid en beveiliging. Hij en zijn ministerie staan open voor tips en suggesties van de DigiRaad.

Digiraad
De DigiRaad gaat de komende jaren de minister van Economische Zaken adviseren over het internet voor jongeren veiliger gemaakt kan worden. Ook geeft zij de campagne Digibewust advies bij de ontwikkeling van voorlichtingsmateriaal voor jongeren. Zij toetst nieuwe ideeën en materiaal, zoals filmpjes, quizzen, games, en websites. In de praktijk blijkt dat de jeugd te weinig betrokken wordt bij dit proces. Tijdens de Europese Dag van Veilig Internet op 7 februari jl. hebben jongeren ook zelf geadviseerd om eerst bij hen te informeren waar zij behoefte aan hebben. Met dit doel is de DigiRaad ingericht. Een foto van de DigiRaad is op te vragen bij het programmabureau Digibewust en te vinden op www.digibewust.nl/digiraad


---

Digibewust
Digibewust is een publiekprivaat programma om de bewustwording van veilig gebruik van digitale middelen bij burgers en bedrijven te vergroten. De afgelopen jaren is door verschillende initiatieven gewerkt aan deze bewustwording. Daarmee is al veel bereikt, maar er moet nog veel meer gebeuren. In het Digibewust programma zijn bestaande activiteiten en nieuwe initiatieven ondergebracht. Deze activiteiten komen beter tot hun recht en hebben meer effect in publiekprivate samenwerking. Kijk voor meer informatie op www.digibewust.nl .

Contactgegevens voor de redactie:
Inge Aarts
Programmabureau Digibewust: ECP.NL, Platform voor eNederland e-mail: inge.aarts@ecp.nl tel: 070-4190309