Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


College Gaasterlân-Sleat krijgt rode kaart van toeristenbranches

Leeuwarden, 4 juli 2006

In de voorjaarsnota van de gemeente Gaasterlân-Sleat die dinsdag 4 juli in de gemeenteraad wordt besproken, presenteert het College een reeks van voorstellen om de slechte financiële positie van de gemeente te verbeteren. Eén van de voorstellen behelst een verhoging van de toeristenbelasting met 50 procent naar een tarief van maar liefst 1 euro 50. Uit andere cijfers blijkt dat de ongeveer 50 lokale recreatieondernemers nu al 24 procent van de lokale gemeentelijke heffingen opbrengen. Dit is volgens brancheorganisaties HISWA Vereniging en RECRON buiten alle proporties.

Volgens Petra Ellens, regiomanager van RECRON Friesland, zet het collegevoorstel de toeristi-sche sector buitenspel. Het huidige tarief van 1 euro per persoon per nacht levert al veel pro-blemen op bij de verblijfsrecreatie. Nu al zijn er geregeld gasten die afhaken als ze de hoogte van de toeristenbelasting horen. Op dit moment bedraagt alleen al de toeristenbelasting veelal meer dan een kwart van de overnachtingprijs op een camping, met de verhoging loopt de belas-tingdruk op tot 30 procent en in sommige gevallen zelfs tot 50 procent van de totale overnach-tingsprijs. "Met deze belastingverhoging zijn alle verhoudingen zoek en ontstaat er een onaccep-tabele belastingdruk." Volgens Ellens kampt de sector binnen Gaasterlan-Sleat nu al met forse achteruitgang in het aantal overnachtingen, in 2005 was er sprake van een daling van 20 pro-cent. "Daarom is het onbegrijpelijk dat de gemeente zo'n voorstel presenteert."

Dezelfde problemen gelden voor de waterrecreatie. Volgens HISWA regiomanager Jan Ybema kan het niet zo zijn dat door financieel wanbeheer telkens het gat moet worden gedicht door de toeristenbelasting te verhogen. "Dit lijkt een gemakkelijke weg omdat de toeristen geen inwoners zijn van de gemeente, maar de gevolgen zijn verstrekkend. Bij een te hoge belastingdruk op recreatiebedrijven blijven de gasten weg en nemen de bestedingen niet alleen bij de toeristische ondernemers af maar ook bij de horeca en middenstand. Immers 75 procent van hun bestedin-gen geven toeristen uit buiten het recreatiebedrijf. De negatieve gevolgen zijn daarom veel gro-ter. Omdat bij een eerdere verhoging van de toeristenbelasting al duidelijk een teruggang van het aantal overnachtingen aan de orde was, moet de gemeente nu een halt worden toegeroe-pen." Volgens Ybema probeert de gemeente een bodemloze put te dempen "en dat is nog nooit iemand gelukt!"

De oplossing ligt volgens HISWA Vereniging en RECRON in een analyse van het begrotings-probleem bij de gemeente Gaasterlân Sleat. Krijgt de gemeente bijvoorbeeld te weinig geld van het rijk, dan moet het daar de hand ophouden of het ambtenarenapparaat inkrimpen. Een ande-re voor de hand liggende oplossing lijkt een gemeentelijke herindeling. Door teveel kleine ge-meentes in Friesland doemen telkens dezelfde problemen op. Door de schaal te vergroten naar bijvoorbeeld één gemeente in de zuidwesthoek van Friesland kan meer kwaliteit worden gele-verd. Hier zijn zowel de burgers als de toeristen mee gebaat.

Omdat er tijdens de raadsvergadering geen inspraakmogelijkheid wordt geboden, vragen de brancheverenigingen vanavond (4 juli) op een andere wijze de aandacht van het College en de Raad van Gaasterlan-Sleat. Recreatieondernemers en de middenstand zijn met gasten aanwe-zig om de raadsleden te overtuigen van de negatieve gevolgen van dit voorstel.

Naast het gemeentehuis wordt een voetbaldoel geplaatst waar de raadsleden een balletje mo-gen inkoppen. Onder het motto: College schiet haar doel voorbij, kopt u hem erin?