FNV

FNV Bondgenoten: begeleiding naar nieuw werk voor personeel expeditietak Frans Maas

Een outplacementtraject van minimaal drie tot maximaal negen maanden en een goede ontslagvergoedingen. Dat zijn belangrijkste punten in het sociaal plan dat FNV Bondgenoten met Frans Maas heeft afgesloten voor de 93 werknemers van de expeditietak van het bedrijf..

Al met al is het een chique akkoord voor een sociaal plan in deze sector, oordeelt vakbondsonderhandelaar Henk Onstwedder. We hebben eruit gehaald wat erin zat.

In het sociaal plan zijn onder meer afspraken gemaakt over een outplacementtraject van minimaal drie maanden tot maximaal negen maanden, afhankelijk van leeftijd en het aantal dienstjaren. Pas als het traject is afgelopen volgt ontslag, waarbij de werknemers tussen 53 en 58 jaar worden gecompenseerd voor de gevolgen van de nieuwe WW-wetgeving per 1 oktober. Wie op een tijdelijk contract werkt, kan dat uitdienen. Degene die eerder vertrekt, krijgt 30% van het restant salaris tot het einde van het contract uitbetaald. Minimaal krijgen bepaalde tijd contracters 1 maand salaris compensatie mee.

Vaste werknemers krijgen naast de kantonrechterformule een extra bonus mee voor als ze snel vertrekken. Vakbondsonderhandelaar Henk Onstwedder: Deze reorganisatie is kapitaalgedreven. Het gaat er de nieuwe eigenaar DSV om de winstgevendheid van Frans Maas te verhogen. Daarom is de c-factor hoger in de kantonrechtersformule. Ook zijn er afspraken gemaakt over scholing, vergoeding van eventuele juridische kosten en onafhankelijk financieel advies.

Frans Maas reorganiseert als gevolg van de overname door de Deense vrachtvervoerder DSV. De reorganisatie houdt sluiting in van het expeditiekantoor in Groningen. Het kantoor Moerdijk gaat eveneens dicht en wordt verdeeld over twee andere kantoren. Verder worden er twee locaties samengevoegd en verdwijnen er banen op het hoofdkantoor.
---