Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 323 59 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 4 juli 2006 060704R

Experimenteren met speciale taallessen voor allochtone vrouwen

Nijmegen gaat extra taallessen verzorgen voor allochtone vrouwen met een taalachterstand. De stad telt naar schatting ruim 950 allochtone vrouwen die hier al langer wonen, maar om uiteenlopende redenen de Nederlandse taal nog onvoldoende beheersen. Het college van burgemeester en wethouders komt nu met een speciaal onderwijsprogramma, waarmee tussen de tachtig en honderd vrouwen op taalcursus kunnen.

Deze taallessen komen naast de taallessen die al worden gegeven in de reguliere inburgeringstrajecten. In dit project gaat het om vrouwen die met het standaardaanbod onvoldoende uit de voeten kunnen. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan methoden om de eenmaal aangeboden taalkennis ook in de dagelijkse praktijk te blijven gebruiken en zo verder te ontwikkelen. Ook wordt een speciaal programma ontwikkeld voor analfabete vrouwen en voor zwangere vrouwen.

Vrouwen blijken op het moment dat ze een kind verwachten makkelijker te stoppen met het reguliere taalprogramma. Door de lessen voor deze groep te combineren met informatie over bevallen in Nederland, zwangerschapsgymnastiek en opvoedingsinformatie verwacht de gemeente dat minder vrouwen stoppen met de taallessen.

Ook de lessen aan andere allochtone vrouwen met een taalachterstand worden gecombineerd met een meer divers aanbod. Ook hier wordt ingespeeld op andere behoeften, zoals bewegingsonderwijs. In alle gevallen is het lesaanbod erop gericht de vrouwen te stimuleren maatschappelijk actiever te worden.

Dit speciale taalprogramma is door het ministerie van Justitie opgezet en gaat behalve in Nijmegen ook in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht draaien. De lessen zijn gericht op het behalen van het inburgeringsexamen en op een grotere deelname aan maatschappelijke activiteiten. Het programma heeft een experimentele status en draait vooralsnog tot eind 2008. De resultaten van de experimenten worden toegepast in de normale inburgeringscursussen.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting, doorkiesnummer 024-3292380