Nieuwe wooncentra voor jonge verpleeghuispatienten

St. prinses beatrix fonds

Met jubileumgift Prinses Beatrix Fonds


Bij het 50-jarig jubileum wil het Prinses Beatrix Fonds de inrichting mogelijk maken van een aantal nieuwe centra voor jonge patiënten die niet meer thuis kunnen worden verzorgd. Het jubilerende Fonds wil niet alleen het wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten en bewegingsstoornissen krachtig stimuleren, maar ook de kwaliteit van leven van jonge patiënten verbeteren.
Uit gegevens van door het PBF gesteunde patiëntenbelangenorganisaties blijkt dat het in totaal om enkele duizenden jonge patiënten gaat. Die zullen op verpleeghuizen aangewezen zijn als verzorging thuis niet meer mogelijk is. Circa 1.000 jongeren wonen momenteel al in verpleeghuizen, voor een groot deel tussen hoogbejaarden met wie ze niet of slecht kunnen communiceren. Ook de dagbesteding in deze centra is niet genoeg op jongeren afgestemd waardoor ze zich in een isolement voelen. Als jubileumgift wil het Fonds financiële steun geven aan instellingen die op korte termijn plannen kunnen realiseren waarbij jongeren samen met leeftijdsgenoten en op eigentijdse wijze worden gehuisvest, hetzij in nieuwbouwprojecten, hetzij in gerenoveerde afdelingen van bestaande centra. In totaal wil het Prinses Beatrix Fonds circa euro 2 miljoen beschikbaar stellen als investering in technische faciliteiten en aanpassingen, zowel voor huidige als toekomstige bewoners van deze projecten. Het Fonds ziet deze investering als voorbeeldfunctie om deze noodzakelijke ontwikkeling in gang te zetten.

Eerste projecten toegewezen

Het Prinses Beatrix Fonds heeft samen met het Bouwcollege (College bouw zorginstellingen) en ActiZ, (de nieuwe brancheorganisatie voor verpleging, verzorging, thuiszorg en jeugd, voorheen Arcares en Z-org) in Utrecht, uit alle ingediende bouwplannen een aantal instellingen, verspreid over het land, geselecteerd. De eerste projecten zijn nu toegewezen. Het gaat om:


- Schiebroek/Rotterdam (Steinmetz), Project Wonen Adriaan Kluitstraat, voor 24 bewoners.
- Vlaardingen (Nieuwe Maas), Dillenburgsingel, voor 20 bewoners met een activiteitencentrum.

- Kerkrade (Meander), de Hamboskliniek, speciale kamers voor 17 jongeren.
- Katwijk (Duyn & Rhyn), toekomstige woonvormen voor Huntington patiënten.
- Amsterdam (Amstelrade), aanpassing woningen en gemeenschapsruimten voor 24 bewoners. Ook in Groningen, Zwolle en de Achterhoek zijn plannen in ontwikkeling.

De bouwkosten worden uit de reguliere AWBZ-middelen voldaan of via huur van aangepaste woningen. Het Beatrix Fonds stelt zogeheten 'domotica' in de jongerencentra beschikbaar. Dat zijn geavanceerde technische voorzieningen in de woning, waarmee personeel gealarmeerd kan worden en deuren, rolluiken, gordijnen en verlichting op afstand bediend. Bewegingsmelders zorgen ervoor dat er permanent bewaking is. De kosten bedragen gemiddeld euro 10.000.- à
euro 15.000.- per kamer of appartement. Met behulp hiervan kunnen jonge patiënten hun leven zelfstandig inrichten. Voor verzorging en verpleging kunnen ze terugvallen op de zorgorganisatie, meestal het verpleeghuis.

Jonge patiënten willen zelfstandig blijven

De behoefte aan zelfstandigheid onder jonge patiënten is groot. Dat blijkt uit onderzoek door het het Bouwcollege, het Prinses Beatrix Fonds en door patiëntenbelangenverenigingen waaronder de Multiple Sclerose Vereniging Nederland. Ook ActiZ heeft steeds gepleit voor meer middelen. Jongeren willen de regie over hun eigen leven houden en ook liever niet verspreid worden over 'ouderen' afdelingen van verpleeghuizen. Maar door hun intensieve zorgbehoefte zijn ze niet in staat helemaal zelfstandig te wonen. Enkele instellingen zoals Het Dorp in Arnhem en Nieuw Unicum in Zandvoort zijn al meer op jongere bewoners gericht. Ze liggen echter te ver buiten de bebouwde kom. Daarom gaat ook een zorginstelling als Amstelrade een bestaand centrum in Amstelveen sluiten en woningen in normale woonwijken geschikt maken voor bewoning door jonge, chronisch zieke patiënten.

Op verzoek van het Prinses Beatrix Fonds hebben Bouwcollege en ActiZ de procedure begeleid en de bouw- en inrichtingsplannen getoetst. Het is de bedoeling dat het eerste Jongerencentrum in Kerkrade nog eind van dit jaar geopend wordt. Met de nieuwbouw in Vlaardingen wordt volgend jaar begonnen.

TROS TV actie 'Zeg 'ns JA'op 31 augustus

In de TV uitzending 'Zeg 'ns JA' op 31 augustus (Ned 2, TROS 20.30 - 22.15 uur) komen jonge patiënten aan het woord voor wie de nieuwe Jongerencentra bedoeld zijn. Voor deze actie zijn landelijke bedrijven, instellingen, verenigingen en clubs benaderd die met eigen acties onder hun achterban geld bijeenbrengen. Zo adopteert Junior Kamer Nederland de jubileumactie van het Prinses Beatrix Fonds met allerlei ludieke acties. Bakker Bart verkoopt in 150 filialen een speciaal 'Prinsessen broodje."Roto Smeets Eindhoven drukt gratis de actiekaart 'Zeg 'ns JA' Fitness First houdt een eigen fietsmarathon, de Nederlandse Postduiven Organisatie organiseert een speciale duivenvlucht, de Zwaluwhoeve stelt een eigen 'Prinsessen' arrangement samen, enz. enz. De Lotto heeft een extra gift van euro 125.000.- aangeboden voor een speciaal 'Lotto Huis' voor jongeren.

Nieuwe eigen acties zijn nog steeds mogelijk. Kijk op www.beatrix.nl/jubileum

4 juli 2006

---

Meer informatie bij:

mw. Sacha Felix-Kiestra, adjunct directeur Prinses Beatrix Fonds telefoon 070 - 3607 607 / 06 - 5536 3000
en bij
drs.Willeke van Staalduinen, hoofd Communicatie en Voorlichting Bouwcollege telefoon 030 - 298 3232 / 06 5105 3949.