Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Speech minister Dekker bij de feestelijke afsluiting van het Kenniscentrum PPS op 3 juli 2006

Collega Zalm, geachte heer Brinkman, geachte aanwezigen,

We stoppen vanaf vandaag niet met het verzamelen van kennis en expertise op het gebied van Publiek Private Samenwerking. Sterker: de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van pps wordt inmiddels op verschillende departementen gedragen. Binnen mijn ministerie van VROM ontfermt de Rijksgebouwendienst zich in de tijdelijke directie PPS&Innovatie over de rijke nalatenschap van het Kenniscentrum PPS. Daarnaast gaat het directoraat-generaal Ruimte het werk rond pps en integrale gebiedsontwikkeling verder uitbouwen. En dat doen we niet onvoorbereid.

De Rijksgebouwendienst heeft de afgelopen jaren steeds meer kennis over pps in huis gehaald. De samenwerking met het Kenniscentrum PPS is daarbij van groot belang geweest. Zonder de Publiek Private Comperator en de Publieke Sector Comperator - beiden door het KCPPS ontwikkelde instrumenten - was een aanbesteding zoals wij die voor de hoofdzetel van het ministerie van Financiën hebben gedaan onmogelijk geweest. Daarbij komt dat er altijd een grote bereidheid is geweest vanuit het Kenniscentrum om mee te denken met de Rijksgebouwendienst. Deze open samenwerking heeft de snelle uitbouw van kennis over pps bij de Rijksgebouwendienst mogelijk gemaakt.

De bouwstijl van het ministerie van Financiën staat bekend als 'het Brutalisme'. Ik ben doorgaans meer geporteerd van een respectvolle omgang met elkaar dan van brutaliteit of 'Brutalisme'. Toch heeft deze ruwe stijl - met onder meer het gebruik van gewapend beton dat in het zicht blijft - een eerlijke uitstraling die ontzag inboezemt. Dat karakter moet tijdens de renovatie van het gebouw bewaard blijven. Een renovatie die overigens onder andere nodig was vanwege de ruim dertig jaar oude klimaatinstallatie.

In mei 2004 hebben Gerrit Zalm en ik het initiatief genomen om deze renovatie via pps aan te besteden. Tijdens de aanbesteding is gebleken hoe belangrijk het is om gezamenlijk een projectteam op te stellen. Medewerkers van de Rgd hebben daarom tijdens de aanbesteding gewerkt in het gebouw van Financiën.

Inmiddels is voor dit project een preferred bidder geselecteerd: het consortium Safire. In kleine comité is dit ontwerp aan mij gepresenteerd en ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben van het resultaat. Er is op een creatieve manier omgegaan met de ruimte die het gebouw biedt.

De Rijksgebouwendienst zal de kennis en ervaring die met dit project wordt opgedaan toepassen in drie nieuwe projecten: een belastingkantoor in Doetinchem, een detentiecentrum in Rotterdam en de gezamenlijke huisvesting van de Belastingdienst en de Informatiebeheergroep in Groningen. Met deze drie projecten wil de Rgd
- samen met de departementen waarvoor wij huisvesting leveren - een reeks aan opdrachten op gang brengen die het interessant maken voor marktpartijen om aan deze aanbestedingen mee te doen.

Onlangs is de inschrijving voor het belastingkantoor in Doetinchem afgerond en hierbij is gebleken dat er grote interesse van marktpartijen is. Om het meedingen bij pps-aanbestedingen voor marktpartijen nog aantrekkelijker te maken (en de kwaliteit van de ontwerpen te bevorderen), heb ik onlangs besloten om gebruik te gaan maken van een ontwerpvergoeding die varieert van 50.000 tot 150.000 Euro per consortium dat het project niet gegund krijgt.

Op 20 juni is een modelcontract voor pps-aanbestedingen bij Rijkshuisvesting gepresenteerd. Dit contract is één van de instrumenten waarmee de Rijksgebouwendienst, samen met de markt, probeert de transactiekosten bij pps-aanbestedingen terug te dringen. Hier is door marktpartijen - waaronder Bouwend Nederland van de heer Brinkman - positief op gereageerd.

In juli 2005 heeft de Rijksgebouwendienst een tijdelijke directie PPS&Innovatie ingericht. In de directie zal ook de kennis en ervaring die het Kenniscentrum PPS de afgelopen jaren heeft opgebouwd een plaats krijgen. Ik stipte dat zoëven al aan. In deze directie wordt de kennis over gebouwgebonden pps opgebouwd, verspreid binnen de Rgd en gedeeld met andere opdrachtgevers van het Rijk. Hiermee heeft de Rgd een deel van de taken van het Kenniscentrum overgenomen. Daarnaast voert deze directie aanbestedingen uit, en doet haalbaarheidsstudies voor nieuwe projecten. Hiernaast zal de kennis die het KCPPS heeft opgebouwd verder worden uitgewerkt en toegespitst op rijkshuisvesting.

Het Kenniscentrum PPS heeft ook op andere manieren bijgedragen aan meer en betere toepassing van pps. Het kenniscentrum heeft bijvoorbeeld handleidingen voor pps bij integrale gebiedsontwikkeling gepubliceerd die voor veel mensen in de praktijk een welkome hulp zijn in ingewikkelde materie. Ook heeft het kenniscentrum bij en over projecten geadviseerd en zo nieuwe financieringsconstructies mogelijk gemaakt. Het kenniscentrum was dus een echte voorloper voor nieuwe manieren van werken.

De rol van het Kenniscentrum voor pps bij integrale gebiedsontwikkeling zal worden overgenomen door VROM (DG Ruimte). VROM zal de erfenis van het kenniscentrum borgen en de kennis en ervaringen bij gebiedsontwikkeling verder uitbouwen. Om te beginnen met een Reiswijzer, die overheden de weg wijst bij de selectie van marktpartijen voor gebiedsontwikkeling.

Tot slot wil ik iedereen die bij het Kenniscentrum PPS heeft gewerkt bedanken voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van pps in Nederland. Mede dankzij jullie inzet is pps van een mooie theorie een methode geworden die in de praktijk haar waarde ook in Nederland bewijst.

Ik reken ook in de toekomst op een goede samenwerking, omdat de tijd nu rijp is om het interdepartementale kennismanagement op het gebied van pps vorm te gaan geven. Ik zie hierin een belangrijke coördinerende taak voor het ministerie van Financiën. De Rijksgebouwendienst zal hierin ook een bijdrage leveren op het gebied van gebouwgebonden pps.

Ik dank u wel.