KNHS


KNHS ondertekent afsprakendocument Jakobskruiskruid 4/7/2006

Onlangs ondertekende John Bierling, directeur van de KNHS, het Afsprakendocument Jakobskruiskruid, dat is opgesteld door de provincie Gelderland. In dit afsprakendocument is vastgelegd welke maatregelen worden genomen om de sterfte van vee door Jakobskruiskruid in hooi en kuilvoer te voorkomen. Het afsprakendocument is ondertekend door beheerders en eigenaren van grond en terreinen in de provincie Gelderland, zoals de gemeenten, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Stichting Geldersch Landschap, Natuurmonumenten en verschillende Waterschappen.

"De KNHS vindt het belangrijk, dat het Jakobskruiskruid wordt bestreden en dat deze bestrijding gezamenlijk wordt aangepakt. Met een goede gezamenlijke aanpak kunnen onnodige sterfgevallen bij paarden worden voorkomen", aldus John Bierling. "Wij zijn van mening dat de bestrijding van deze giftige plant landelijk moet worden aangepakt en voornamelijk een taak is van de Rijksoverheid, provincies en gemeenten. Dit Afsprakendocument is een stap in de goede richting."

Het Jakobskruiskruid is een plant die van nature in Gelderland groeit. De plant is giftig en kan op termijn dodelijk zijn voor dieren, zoals paarden en koeien, door aantasting van de lever. De laatste jaren heeft de plant zich verder verspreid, met name in ecologisch beheerde bermen en natuurterreinen. Zolang Jakobskruiskruid vers in het terrein staat en er voldoende voedselaanbod is, zullen paarden en koeien de plant met rust laten. Problemen doen zich vooral voor wanneer het voorkomt in hooi of kuilgras. De dieren herkennen de plant niet meer en krijgen daardoor giftige stoffen binnen. De plant is goed te bestrijden door het compleet met wortels uit de grond te trekken en te verbranden. Alternatieve bestrijdingsmethoden zijn maaien of chemische bestrijding.