Provincie Groningen

Nieuw huisvestingsconcept provincie Groningen 4 juli 2006

De huidige huisvestingssituatie van de medewerkers van de provincie Groningen is niet optimaal. Er zijn te veel werkplekken te vaak onbezet; er is een bezettingsgraad van gemiddeld 52%. Bovendien past de inrichting van het gebouw niet meer bij de manier van werken; men werkt steeds vaker vanuit meerdere afdelingen samen in projecten, en ook met allerlei partijen buiten het provinciehuis. Daarom hebben GS eind vorig jaar de organisatie de opdracht gegegeven een nieuw huisvestingsconcept te ontwikkelen. Vandaag hebben GS besloten in te stemmen met de uitvoering van het nieuwe concept. Niet direct in een keer, maar in fasen, omdat met name de digitalisering extra voorbereiding nodig heeft.

Nieuw Concept
Het nieuwe huisvestingsconcept moet bijdragen aan het zuinig omgaan met ruimte, apparatuur, energie en onderhoudskosten. Met het nieuwe concept wordt de bezettingsgraad opgehoogd tot gemiddeld 77 %. Dit wordt bereikt door activiteitgerelateerd werken. Er zijn geen persoonsgebonden werkplekken meer, maar medewerkers kiezen afhankelijk van hun werk op dat moment een geschikte werkplek, bijvoorbeeld waar je rustig kunt werken, of waar je samen met andere mensen kunt overleggen. Het concept kan o.a. bekostigd worden, omdat door de nieuwe indeling circa 5000m2 vrijkomt voor verhuur.

Extra tijd voor fasering
Medewerkers en OR zijn intensief betrokken geweest bij de ontwikkeling van het concept. Uit onderzoek blijkt deze betrokkenheid ook. Dit heeft niet geleid tot meer draagvlak* en een positief advies van de OR over het concept. Voorop staat dat ook binnen de nieuwe huisvesting de medewerkers hun werk goed kunnen blijven uitoefenen. Daarom neemt de provincie de opmerkingen van het personeel serieus en is het tempo en de manier van aanpak van de uitvoering aangepast. Er wordt nog niet meteen begonnen met de uitvoering. Het komende jaar wordt o.a. een aantal kritische punten van de OR uitgewerkt. Dit geldt voor de organisatie rond ICT en informatievoorziening; een voorwaarde voor tijd en plaatsongebonden werken.

Financieel levert de realisatie van het concept op termijn besparingen op, o.a. door groot onderhoud dat niet meer uitgevoerd hoeft te worden. Ook verhuur van vrijkomende delen van het gebouw is een van de dekkingsposten.


*Ten opzichte van de eerder gehouden meting van vorig jaar

4 juli 2006