Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - AKTIES TEGEN KERNWAPENS

Den Haag, 4 juli 2006

TIEN ARRESTATIES BIJ BLOKKADE MINISTERIE VAN DEFENSIE


- 'Rechters' protesteren tegen Nederlands kernwapenbeleid -

Rond 12.30 uur vanmiddag zijn tien als rechters verklede activisten van Akties Tegen Kernwapens gearresteerd. Zij hadden de voordeur van het Ministerie van Defensie aan het Plein in Den Haag geblokkeerd uit protest tegen het Nederlandse kernwapenbeleid en weigerden zich op vordering van de politie te verwijderen. Het is deze week tien jaar geleden dat het Internationaal Gerechtshof kernwapens illegaal verklaarde, maar er bevinden zich nog altijd Amerikaanse kernwapens op de vliegbasis Volkel in Noord-Brabant. Ook worden Nederlandse F16-piloten opgeleid om deze bommen af te kunnen gooien.

Op 8 juli 1996 sprak het Internationaal Gerechtshof, het hoogste juridische college ter wereld, uit dat 'het dreigen met of het gebruik van kernwapens in het algemeen in strijd met het internationaal, humanitair recht .' Nederland heeft de afgelopen tien jaar, net als alle andere landen waar zich kernwapens bevinden, laten zien zich niets van deze uitspraak aan te trekken. Het kernwapenbeleid is op geen enkele wijze aangepast en in het kader van de NAVO blijft de regering vasthouden aan het mogelijke gebruik van kernwapens.

Voor vredesactivisten betekende de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof een nieuwe impuls in de strijd tegen kernwapens. Er zijn talloze acties gevoerd, variërend van het ophalen van handtekeningen en burgerinspecties tot het onklaar maken van de communicatie-infrastructuur voor de inzet van de kernwapens op Volkel. Ook in het parlement is de regering vele malen aangesproken op de aanwezigheid van kernwapens in Nederland en op het kernwapenbeleid. Toch weigert Defensie zelfs maar te erkennen dat erkennen dat er kernwapens op Volkel liggen.

Akties Tegen Kernwapens vindt dat tien jaar bewust illegaal beleid meer dan genoeg is. 'De illegale werkzaamheden van Defensie moeten stilgelegd worden. Daarom hebben wij hier de voordeur geblokkeerd', aldus actievoerster Gonnus.

De blokkadeactie is niet de enige activiteit die de aandacht vestigt op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof, tien jaar geleden. Vandaag en morgen bezoekt burgemeester Akiba van Hiroshima, de stad die op 6 augustus 1945 werd getroffen door een Amerikaanse atoombom, als voorzitter van Burgemeesters voor Vrede, een mondiaal initiatief van burgemeesters voor de afschaffing van kernwapens, Nederland. Op uitnodiging van burgemeester Deetman van Den Haag, een van de ruim 60 Nederlandse burgemeesters die de oproep voor de afschaffing van kernwapens ondersteunen, neemt hij morgen ondermeer deel aan een programma in het Haagse stadhuis.

----