Ingezonden persbericht


Persbericht
4 juli 2007

Drentse Sex-tentoonstelling bisschoppelijk goedgekeurd in Oostenrijk!

De spraakmakende tentoonstelling 100.000 jaar SEX is op dit moment in Oostenrijk te zien in het Tiroler Landesmuseum in Innsbruck. Het was drie jaar geleden de best bezochte tentoonstelling van het Drents Museum in Assen. In Nederland was er geen noemenswaardige kritiek op zowel de inhoud van de tentoonstelling als op het gekozen beeldmerk van het promotiemateriaal. In Innsbruck is echter het grote geveldoek ter promotie van deze tentoonstelling speciaal voor een Sacrementsprocessie afgedekt. Het Bisschoppelijk orgaan heeft laten weten dit gebaar op prijs te stellen en geen bezwaar te hebben tegen deze tentoonstelling.

De spraakmakende tentoonstelling 100.000 Jaar SEX was in 2003 in het Drents Museum in Assen te zien. Dat deze tentoonstelling bij het publiek in de smaak viel, blijkt wel uit het feit dat het toen de best bezochte tentoonstelling was die het Drents Museum ooit georganiseerd had. Ook internationaal trok deze expositie sterk de aandacht. Tal van musea stonden te dringen om deze tentoonstelling over te nemen. Na een rondreis via België (Maaseik), Denemarken (Odense) en Duitsland (Hamburg en Dresden) is de tentoonstelling sinds 6 juni van dit jaar te zien in het Tiroler Landesmuseum in Innsbruck.

Bij de opening in Innsbruck sprak Vincent van Vilsteren (conservator archeologie van het Drents Museum en organisator van de tentoonstelling) onder meer over de confrontatie tussen de katholieke kerk en seksualiteit, één van de thema's in de tentoonstelling. Deze confrontatie is in Innsbruck wel heel letterlijk aan de orde geweest. Twee dagen na de opening vond daar de Sacramentsprocessie plaats. Eén van de halteplaatsen van deze jaarlijkse tocht door de oude binnenstad was pal voor het Landesmuseum. Daar was aan de voorgevel van het museum een reusachtig geveldoek van maar liefst 12 meter breed opgehangen om de voorbijgangers attent te maken op de Sex-tentoonstelling. De directie van het Museum wilde voor deze gelegenheid geen olie op het vuur gooien en heeft het doek speciaal voor de processie afgedekt. Het Bischöfliche Ordinariat (het orgaan dat namens de bisschop het bisdom bestuurt) heeft het Landesmuseum laten weten deze geste te appreciëren. "En tegen de tentoonstelling had men helemaal geen bezwaar", zo kon men in de Tirol-Kurier van 13 juni jongstleden lezen.

Overigens waren de gedrukte promotiemiddelen al enigszins aangepast aan de Oostenrijkse normen. Het beeldmerk van de tentoonstelling, een Griekse vaas met een nietsverhullende afbeelding, moest speciaal voor het affiche, folder en geveldoek worden aangepast. Ook de tentoonstellingsteksten zijn voor de gelegenheid ietwat gekuist. De scherpe kantjes (die er volgens Nederlandse normen niet echt in zaten) zijn er af gehaald, "verwissenschaftlicht" zo heet het in een lokale krant.

De tentoonstelling 100.000 Jaar SEX wordt na Innsbruck nog niet ontmanteld. Er volgen nog musea in Salzburg en Asparn (Oostenrijk) en in Düsseldorf, Hagen en Trier (Duitsland). Zoals het er nu naar uitziet zal de succesvolle tour pas rond de zomer van 2008 beëindigd worden. Dat een tentoonstelling bijna vijf jaar door Europa reist, is in de internationale museumwereld zeer uitzonderlijk.

////////////////////