Ministerie van Defensie

04-07-2006 15:21

VERTREK MILITAIREN NAAR URUZGAN

Foto: Hennie Keeris - Minister Kamp in gesprek met de vertrekkende militairen
De hoofdmacht van Task Force Uruzgan (TFU) voor de missie naar Afghanistan is vandaag vanaf de vliegbasis Eindhoven vertrokken. Demissionair minister van Defensie Henk Kamp zwaaide de militairen uit. De Task Force zal in totaal uit 1400 militairen bestaan. Begin augustus zijn de eerste compagnieën operationeel.

De TFU staat onder leiding van kolonel Theo Vleugels en bestaat uit het Provincial Reconstruction Team (PRT), een Battle Group en een luchtmachtdetachement. Voor de duur van twee jaar richt de TFU zich overeenkomstig het ISAF-mandaat, op het bevorderen van stabiliteit en veiligheid in de provincie. De taakgroep zal ook voorwaarden scheppen voor bestuurlijke en economische opbouw in Uruzgan.

De militairen van de Battle Group zijn voornamelijk afkomstig van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Air Assault Regiment Van Heutsz, aangevuld met militairen van 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Johan Willem Friso. Luitenant-kolonel Piet van der Sar is de commandant van de Battle Group. De Provincial Reconstruction Teams (PRT's) worden geleverd door 42 Tankbataljon Regiment Huzaren Prins van Oranje. Luitenant-kolonel Nico Tak voert het commando over de PRT's. Beide commandanten maken deel uit van de vertrekkende hoofdmacht.

Ter ondersteuning gaan zes Apache gevechtshelikopters mee naar Afghanistan. Daarnaast maken ook Cougar transporthelikopters en F-16 jachtvliegtuigen deel uit van het luchtmachtdetachement. Het F-16 detachement dat nu in Kaboel is gestationeerd, wordt later dit jaar verplaatst naar Kandahar.

Foto: Hennie Keeris - De vertrekkende militairen staan opgelijnd