Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Leerlingenzorg in het basisonderwijs onderzocht

Utrecht, 29 juni 2006 Bij het Landelijk Centrum Onderwijs & Jeugdzorg van NIZW Jeugd is de publicatie LCOJ-Monitor 2005. Leerlingenzorg en zorgadviesteams in het basisonderwijs verschenen. Hierin staat een verslag van het onderzoek naar de leerlingenzorg in het basisonderwijs in Nederland. Het onderzoek is verricht door het Landelijk Centrum Onderwijs & Jeugdzorg (LCOJ) in opdracht van het Ministerie van OCW.

De nadruk van het onderzoek ligt op de samenwerking van basisscholen en WSNS-verbanden enerzijds en instellingen op het gebied van de gezondheidszorg, welzijn, jeugdzorg, veiligheid, leerplicht en het speciaal onderwijs anderzijds.

Weer Samen naar School (WSNS)
Het LCOJ en WSNS Plus hebben zich de afgelopen jaren nadrukkelijk ingezet om de positie van het basisonderwijs en de WSNS-verbanden te versterken als het gaat om regionale samenwerking en het betrekken van inzet van externe instellingen in de leerlingenzorg. Om dit de komende jaren gericht te kunnen voortzetten is jaarlijks gedetailleerde informatie nodig van alle WSNS-verbanden. Het onderzoek naar leerlingenzorg is uitgevoerd in januari 2006 onder alle 248 WSNS-verbanden. Er hebben 99 WSNS-verbanden meegewerkt aan het onderzoek. De respons vormt een getrouwe afspiegeling van alle WSNS-verbanden voor wat betreft de spreiding over delen van het land en de omvang van het WSNS-verband gemeten naar het aantal scholen voor basisonderwijs en speciaal basisonderwijs.

Opbouw rapportage
Het rapport behandelt de volgende onderwerpen:

* afspraken over de leerlingenzorg op basisscholen;
* aspecten van de samenwerking tussen schoolgebonden zorgadviesteams en externe instellingen;

* bovenschoolse leerlingenzorg van het WSNS-verband en de relaties met externe instellingen;

* functioneren van het bovenschoolse zorgadviesteam;
* overige aspecten van de bovenschoolse leerlingenzorg.

Bestellen
LCOJ-Monitor 2005. Leerlingenzorg en zorgadviesteams in het basisonderwijs is geschreven door Paolo van der Steenhoven en Dolf van Veen. ISBN 90-441-2005-0. De publicatie kost 11,50.

NIZW
Postbus 19152
3501 DD Utrecht
(030) 230 63 11

NIZW-centra:
Jeugd
Sociaal Beleid
Zorg
International Centre
2ZW informatiecentrum
Beroepsontwikkeling