Verbetering rechtsbijstand aan vreemdelingen

Nederlandse orde van advocaten

http://www.advocatenorde.nl

Vandaag verscheen het in opdracht van de Raden voor Rechtsbijstand opgestelde rapport De kwaliteit voor vreemdelingen in vreemdelingenbewaring in Nederland. Belangrijkste conclusie van het rapport is dat de mogelijkheden om slecht functionerende vreemdelingen- en bewaringsadvocaten aan te pakken, moeten worden verruimd. Volgens het rapport dient de Nederlandse Orde van Advocaten 'sterker te worden aangesproken op zijn verantwoordelijkheid daarin'.
De Orde realiseert zich dat het bij vreemdelingen gaat om een kwetsbare groep in de samenleving, een groep die bovendien weinig van zich laat horen als ze te maken hebben met niet goed functionerende advocaten. De Orde zal daarom het voortouw nemen om in samenspraak met de Raden voor Rechtsbijstand en de Rechterlijke Macht te bezien welke concrete maatregelen kunnen worden genomen om disfunctionerende vreemdelingenadvocaten steviger aan te pakken.
De Orde zal op ressortniveau bijeenkomsten beleggen om, samen met de partners, tot een betere onderlinge afstemming te komen teneinde de organisatie van de dienstverlening aan vreemdelingen in vreemdelingenbewaring te optimaliseren.

Overigens moet worden opgemerkt dat het overgrote deel (85%) van de vreemdelingenadvocaten het werk naar behoren verricht. Deze advocaten verdienen waardering voor hun inzet op dit rechtsgebied. Vijftien procent van de vreemdelingenadvocaten maakt niet waar wat van hem of haar mag worden verwacht, aldus het rapport.

Veel van de overige aanbevelingen die in het rapport worden gedaan aan alle bij vreemdelingenpiket- en bewaring betrokken partijen, zijn in lijn met de initiatieven die de Orde reeds op het terrein van de kwaliteitsbevordering heeft ontwikkeld. Tot dat instrumentarium behoort onder andere de verplichte Permanente Opleiding, de kwaliteitsstandaard 2004 en 2007 (die vooral zien op de kwaliteit van de kantoorvoering), het stimuleren van intervisie en bijzondere aandacht voor specialisatie.

De door de Raden voor Rechtsbijstand voorgestelde aanpak betreffende hogere deskundigheidseisen en verbetering van de organisatie en controle wordt door de Orde ondersteund.

Einde bericht

Voor meer informatie kunt u bellen met mevrouw mr.Ch.L.van den Puttelaar, portefeuillehouder gefinancierde rechtshulp/asielzaken , telefoonnummer 010 2140000.