FNV

FNV waarschuwt voor scoringsdrang Balkenende III

De FNV is bang dat CDA en VVD op de valreep teveel geld verjubelen aan lastenverlichting. Dat zou zonde zijn in het licht van grote problemen zoals de vergrijzing, zo schrijft Agnes Jongerius in een brief aan informateur Lubbers.

De FNV waarschuwt dat een eventueel minderheidskabinet Balkenende III zeer veel bescheidenheid past. Het zou niet goed zijn om buiten de kiezer om door te regeren alsof er niets aan de hand is.

De vakcentrale maakt zich vooral zorgen over Prinsjesdag. Ze is bang dat het kabinet zo graag wil scoren, dat het 'de bloemetjes flink buiten wil zetten door een uitbundige lastenverlichting, onder andere door het verlagen van de vennootschapsbelasting'.

Koopkracht

De FNV is wel voorstander van verbetering van de koopkracht. Maar dat mag niet ten koste gaan van de publieke middelen die nodig zijn voor het opvangen van de vergrijzing, meer mensen aan het werk helpen en bestrijden van armoede.

De FNV wil snel verkiezingen. 'Hoe eerder, hoe beter.' Omstreden dossiers moeten op de plank blijven liggen, zoals de hervorming van de omroep.

Wat wel zou moeten doorgaan is de verplichte werkgeversbijdrage voor de kinderopvang en de IOW, een regeling voor oudere werklozen.

De afhandeling Arbeidsomstandighedenwet kan alleen doorgaan, als het kabinet besluit om hierin het advies te volgen van de Sociaal-Economische Raad (SER). Dat houdt in dat de bescherming van werknemers beter overeind blijft.

* Lees de brief aan informateur Lubbers

4 juli 2006
brief.informateur.def.doc