Gemeente Tilburg

4-7-2006
Veiligheidsmaatregelen zwembad Stappegoor aangescherpt Goeie mentaliteit moet je steeds meer afdwingen, aldus Jan Hamming

De twee incidenten van afgelopen weken in zwembad Stappegoor, waarbij diverse meisjes werden lastig gevallen, hebben het college en de directie van Stappegoor doen besluiten tot een (nog) strikter beleid en een aantal aanvullende maatregelen.

Ik hoop ècht dat het helpt want wij doen al ontzettend veel. Wanneer dan blijkt dat allemaal toch niet genoeg is, trekken wij ons dat ontzettend aan. Dit soort voorvallen wil je immers kost wat kost voorkomen, stelt Jan Hamming, wethouder Sport.
Heel kritisch is alles nog eens nagelopen, ook zijn collega-instellingen geraadpleegd.
Hamming: Waar wij kunnen, komen wij met extra maatregelen en waar wij moeten grijpen wij hard in.

De afgelopen dagen heeft op brede schaal overleg plaatsgevonden tussen de verantwoordelijke gemeentelijke organisatieonderdelen en bestuurders en de adviseur openbare orde. Daaruit is een hele lijst met aanvullende veiligheidsmaatregelen gekomen. Als meest in het oog springende noemen wij: Zero Tolerance beleid, overzichtelijker maken van de spookgrot, vermeerderen van het aantal toezichtscamera's, invoering van het jeugd passe-partout en de gezichtsscan.

Zero tolerance
Hoewel er in Stappegoor al streng toezicht wordt gehouden (richtlijnen van het toezichtplan en het gedragsprotocol zwembaden), zijn de recente incidenten aanleiding om nog strikter te worden. De volgende basisregel geldt voortaan zonder pardon: daar waar het gaat om fysiek geweld, verbaal geweld en vergrijpen van seksuele aard, is het zero tolerance. De persoon in kwestie meteen verwijderd en voor korte of langere de toegang tot het zwembad ontzegd.

Aanpakken spookgrot
Over het algemeen is Stappegoor een open en overzichtelijk zwembad, op de spookgrot aan het einde van de wildwaterbaan na. Uit recente gebeurtenissen blijkt dat problemen zich steeds in deze spookgrot voordoen. Dit, ondanks het feit dat er een toezichthouder op de wildwaterbaan aanwezig is en ook een camera in de grot hangt. Vandaar de beslissing om de grot opener en overzichtelijker te maken. Op 26 juni j.l. zijn de werkzaamheden begonnen. Na de vakantie periode zal de grot in z'n geheel opnieuw "vormgegeven" worden.

Invoering gezichtsscan
Zwembad de Fakkel in Ridderkerk heeft een systeem ingevoerd waarbij bezoekers de accommodatie pas kunnen betreden nadat er een gezichtsscan in combinatie met een duimafdruk zijn gemaakt. Naar aanleiding van vragen uit de gemeenteraad (fractie Algemeen Belang) is er vorig jaar al een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van invoering van een dergelijk systeem in de Tilburgse accommodaties. Dit is inmiddels afgerond en de uitkomsten zijn positief. De gezichtsscan heeft meerdere voordelen. Er ontstaat een klantenregistratie die niet alleen als veiligheidsmaatregel gebruikt wordt, maar ook voor marketingdoeleinden bruikbaar is. Bedoeling is om het systeem bij 3 overdekte zwembaden en het ijssportcentrum in te voeren. Invoering per
1 januari 2007 is mogelijk.

Uitbreiden camera observatiesysteem)
Momenteel zijn er 8 camera's aanwezig gericht op de volgende plekken: § Voorterrein zwembad
§ Fietsenstalling
§ Receptiebalie
§ 1e gang garderobe vanaf de toegangsdeur
§ 2e gang garderobe vanaf de deur richting sportbad § Spookgrot
§ Instapbak rode glijbaan
§ Uitzwembadje
Het bestaande systeem wordt nu uitgebreid tot 29 camera's, waarmee natuurlijk ook een veel groter deel van het zwembad in beeld gebracht kan worden. De camera's worden eind augustus geplaatst. §
Invoeren jeugdpasse-partout
De nieuwe coalitie is overeengekomen om een zogenaamd jeugd passe-partout te gaan invoeren. Dit gaat per 1 januari 2007 in voor jongeren tussen 4 t/m 17 jaar. Het passe-partout biedt vele voordelen. Het maakt niet alleen sporten gemakkelijker maar ook registratie van de doelgroep (die voor een belangrijk deel ook de oorzaak is van een groot deel van de overlast).
Invoering van een jeugdpasse-partout voor jongeren van 4 t/m 17 jaar; § Vaste prijs voor een passe-partout, met een bijbetaling per keer. § Gekoppeld aan het verplicht stellen van een registratie voor jongeren van 10 t/m 17.
Op basis van deze registratie is een handhavingsbeleid qua toegang beter uitvoerbaar.
Wordt per 1 januari 2007 ingevoerd.

Dit waren de vijf belangrijkste maatregelen uit de lijst maar zoals gezegd, er is nog zoveel meer. Zo start er in oktober een project voor alle basisscholen dat specifiek ingaat op gedrag en omgangsvormen in sportaccommodaties. Bij hogere temperaturen (+ 25 graden) wordt extra bewaking ingezet. Ook is een aantal richtlijnen verder aangescherpt. Bij overlastgevend gedrag wordt voortaan sneller contact met de ouders opgenomen. Ook mogen kinderen na een ontzegging pas terugkomen als er een gesprek met de ouderen is geweest. Jongeren die preventief uit het zwembad verwijderd worden, worden voortaan geregistreerd.

Jan Hamming: Wij doen wat wij kunnen, dat moge duidelijk zijn. Maar veel hangt ook af van de mensen zelf. Een goeie sportieve mentaliteit is helaas geen vanzelfsprekendheid meer. Die zul je helaas steeds meer moeten afdwingen. Wij zullen daar stevig bovenop zitten.