Provincie Utrecht

Keuzevrijheid voor alle woningzoekenden

4-7-2006 -

Gedeputeerde staten van de provincie Utrecht hebben onlangs de beleidsregels woningmarkt 2006 vastgelegd. Voorop staat het streven naar één provinciale woningmarkt die toegankelijk is voor alle woningzoekenden met provinciale binding. Tegelijkertijd bieden de regels nog steeds mogelijkheden in bepaalde gemeenten om voorrang te verlenen aan lokale woningzoekenden.

De provincie Utrecht streeft naar één provinciale woningmarkt. Om maximale keuzevrijheid voor alle woningzoekenden te bereiken, wil de provincie bij verdeling van sociale huur- en koopwoningen provinciale binding hanteren in plaats van de huidige regionale binding. Gedeputeerde Ekkers: "Het is niet de verwachten dat mensen nu meteen van Oudewater naar Baarn zullen verhuizen. Maar tussen bijvoorbeeld Zeist en Soest zal dat wel meer gebeuren en dat kon vroeger niet."

Beleidsregels regelen toegang
Uit berichtgeving in de pers, maar ook de ingediende zienswijzen, lijkt het hier te gaan om het verdelen van woonruimte. Ekkers: "Niets is minder waar. Het nieuwe beleid regelt alleen de toegang tot de woningmarkt, niet de verdeling. Het is de verantwoordelijkheid van de gemeenten woningen toe te wijzen."
Eveneens is er verwarring over de voorrangsregeling die gemeenten de mogelijkheid biedt vrijkomende sociale woningen met voorrang toe te wijzen aan lokale woningzoekenden. Ekkers: "Gemeenten die minder woningen kunnen bouwen dan de helft van het provinciale gemiddelde, mogen hiervan gebruik maken. Dat kan tot maximaal 30 %. Overigens schrijft de Huisvestingswet een dergelijke koppeling tussen lokale voorrang en beperkte woningbouwmogelijkheden ook voor. Dat kan gemeentebreed, maar ook afzonderlijke kleine kernen komen daartoe in aanmerking. In de oude regeling lag de definitie van kleine kernen bij 2000 inwoners. In de nieuwe beleidsregel trekken GS dat aantal op naar 4000."

Per saldo biedt de nieuwe voorrangsregel meer bescherming voor lokale woningzoekenden dan de bestaande regeling, die alleen voor kleine kernen geldt. Daarnaast is de toegang van niet-lokale woningzoekenden nu gewaarborgd voor ten minste 70 % van het totale woningaanbod.

Meer informatie: Hans Buskes, telefoon 030 2583207