Provincie Utrecht

Tweede project voor wederopbouw met tsunamigeld

4-7-2006 -

De tsunami van 2005 was een ramp die zijn weerga niet kent. Het college van gedeputeerde staten stelde toen een financiële bijdrage van ruim 1.1 miljoen euro beschikbaar voor hulp aan de slachtoffers. Het geld zou besteed worden in de sfeer van watervoorziening en sanitatie. In 2005 is 500.000 euro aan hulp besteed. Nu stellen GS 200.000 euro beschikbaar voor het project `Dikwella Pump Station' in Sri Lanka. Het gaat om een watervoorziening voor ruim 50.000 mensen.

Het project is aangedragen door de Nederlandse Stichting Aqua for All en wordt uitgevoerd door de hulporganisatie World Vision. Dit is een van de grootste hulporganisaties ter wereld. Het gaat om een project aan de zuidkust van Sri Lanka, met als doel veilig drinkwater beschikbaar maken voor 51.000 mensen in de omgeving van Dikwella.. Het bestaande pompstation is door de tsunami overspoeld. Noodreparaties hebben het pompstation wel weer in bedrijf gebracht, maar duurzaam herstel is nu dringend nodig. Bovendien moet de watervoorziening worden uitgebreid, omdat er meer mensen vanuit de kustzone naar de regio Dikwella zijn gekomen..

Toen gedeputeerde staten in 2005 de ruim 1 miljoen euro beschikbaar stelden, bleek al snel dat niet onmiddellijk voldoende goede projecten voor handen zijn. Het zou ook niet verstandig zijn om het hele bedrag in een keer te besteden, omdat vaak na rampen blijkt dat na enige maanden tot een jaar pas goed inzicht is in wat er nodig is voor structurele hulp. Daarom is het beter niet al het geld in één keer, maar in tranches te besteden. Het eerste project kreeg in september 2005 een bedrag van 500.000 euro voor het `Dutch water sector proposal for Tsunami affected Sumatra'.